Alla med förkärlek till HV71 vet förstås att Johan Halvardsson har en äldre bror, David, som också spelade ishockey i samma klubb men också i ett antal andra klubbar. Och lite äldre entusiaster minns pappa Bengt som 1979 var med och tog upp HV i elitserien första gången.

— Det är förstås inte fel att säga att jag föddes in i hockeyn. Morsan var och är ju också en stor supporter, säger Johan Halvardsson.

Men det var inte självklart att det blev ishockey på heltid. Under några år i tonåren lade han skridskorna på hyllan och ägnade sig åt både skateboard och snowboard på elitnivå.

Två SM-guld

Fast Johan kom ut på isen igen och karriären tog fart. Han beskrevs som en tung och stor back med en defensiv spelstil och som inte steg undan i första taget. Rent sportsligt var han med och tog SM-guld med HV 2004 och 2008 och dessutom blev det ett junior-SM guld och en kort period i NHL i New York Islanders farmarlag.

Johan minns dock inte om det blev en hel säsong utan skador.

Annons

— Nej, jag tror inte. I USA kom första riktiga smällen i axeln, andra dagen på campen som kanske var en bidragande orsak till att det inte gick så bra som planerat. Väl hemma i Sverige började eländet med ena knät, fick problem med broskskador, menisken och ledbanden om vartannat. Jag var också utlånad till Oskarshamn en tid.

Orsaken till skadorna är förstås svårt att ge ett exakt svar på.

Fakta: Johan Halvardsson

Ålder: 36.

Bor: Villa i Bankeryd.

Familj: Fru Louise, sönerna Jamie, 6, och Charlie, 2..

Fakta: Johan Halvardsson

Ålder: 36.

Bor: Villa i Bankeryd.

Familj: Fru Louise, sönerna Jamie, 6, och Charlie, 2.

Gör: IT-konsult på Consid.

Fritidsintressen: Familj, fiske och BMX.

Favoriträtt: Tacos.

Hur går det för HV denna säsong? Trea i grundserien, minst semifinal.

— Jag tror dock att min spelstil gjorde sitt till, men mest var det nog slumpen. Och det klart när man skadade sig och blev borta i flera månader började man ju undra. Knäskador i hockeyn hör till men inte så här mycket, säger Johan.

Mitt emellan gulden och skadorna kom han, vid 29-årsålder, dock till en punkt tillsammans med läkaren Lars-Erik Hassel.

Förebygga skador

— Det var ett tufft val men rekommendationen var att sluta helt och hållet för att inte få men för livet. Sista matchen blev mot Frölunda 2009. Jag har ibland ont i dag och kan inte springa särskilt mycket. Förebygga skador kan vara svårt men mer smidighetsträning och kondition är viktigt. Hockey är inte bara muskler.

Johan sadlade om och är i dag konsult på it-företaget Consid i Jönköping.

— Jag trivs som fisken i vattnet, datorer har alltid varit ett stort intresse.

Konditionen håller han i gång med att åka BMX, en tuff cykelsport som inte är helt riskfri.

— Det gäller att ta det försiktigt, om det nu går, säger han.