Först svarar inte Erik Christensen när undertecknad ringer upp. Några minuter senare kommer ett sms:

"Förlåt, jag är med barnen på biblioteket. Hör av mig när jag är hemma", skriver kanadensaren.

Det är numera så livet ser ut för Christensen.

— Just nu är jag bara pappa. Jag försöker se till att barnen har det roligt på dagarna och så spelar jag en del golf. Det är ett nytt och annorlunda liv, säger han över telefon från hemmet i Edmonton.

För tillfället njuter han av sommaren tillsammans med sin familj.

— Men när snön börjar falla kommer jag säkert att sakna ishockeyn.

För ett tag sedan bestämde han sig definitivt. Den sista hockeymatchen på professionell nivå är spelad.

Erik Christensen lägger av.

— Det var det perfekta slutet egentligen. Jag fick avsluta med ett guld i laget som jag har älskat att spela för och ville ingen annanstans. Jag såg inte hur ett klubbyte skulle göra mig lycklig.

Fanns det intresse från andra klubbar?

— Min kanadensiska agent pratade om intresse från Ryssland, men det sa jag nej till direkt. Jag har inget intresse av att byta land igen, speciellt inte till Ryssland.

Fakta: Erik Christensen

Ålder: 33 år.

Född: Edmonton.

Position: Center.

Tidigare klubbar: Pittsburgh Pengu..

Fakta: Erik Christensen

Ålder: 33 år.

Född: Edmonton.

Position: Center.

Tidigare klubbar: Pittsburgh Penguins, Atlanta Thrashers, Anaheim Ducks, New York Rangers, Minnesota Wild, HC Lev Prag och HV71.

Annons

Erik Christensen fick inte förlängt kontrakt med HV71 efter guldet. Det blev totalt fyra säsonger i Jönköping.

— Efter guldet så förväntade jag mig inte ett nytt kontrakt. Det var då jag började fundera över att pensionera mig.

Att byta land eller stad var inget alternativ.

— Jag ville inte börja om igen. Det hade inneburit mycket stress och press, särskilt för min fru. Jag har spelat i fem olika NHL-lag, i Prag och i Sverige. Nu är jag 33 år och vill inte flytta runt längre.

Är du besviken över att det inte blev ett nytt kontrakt med HV71?

— Det fanns viss besvikelse, så klart. Jag älskade att spela i Jönköping och att spela för klubben. Men i slutändan så är jag nöjd över hur det blev, nöjd över mitt beslut och jag känner ingen ånger.

Hur ser du på framtiden?

— De kommande månaderna ska jag bara vara pappa. Just nu lever jag ett rätt enkelt liv med en tre- och en fyraåring hemma. Nu är det min fru som jobbar och jag kan tänka på andra saker.

— När det kommer till jobb framöver så vet jag inte än. Men jag kommer förmodligen jobba med ishockey. Om ett tag ska jag börja se mig om efter olika möjligheter, kanske kan jag jobba med scouting och resa runt en del, men jag vet inte än.

När du blickar tillbaka på din karriär, vilka är höjdpunkterna?

- Det finns många. Jag blev draftad av ett fantastiskt lag (Pittsburgh Penguins) och fick spela med stjärnor som Mario Lemieux och Sidney Crosby. Det var en stor tid av min karriär. Bodde två år i New York City och fick spela på Madison Square Garden. Fick ett rykte som en av ligans bästa straffläggare genom tiderna, det var egentligen det jag blev känd för.

Och tiden i Europa värdesätter han högt.

- Jag skulle aldrig åka tillbaka till Ryssland, men att få åka runt där och i delar av Europa och spela matcher, det var en häftig upplevelse. Sedan att få komma till Sverige och ett lag som HV71, att få vinna mästerskapet med dem, det var fantastiskt.

Centern blev snabbt en publikfavorit i HV71 – och kärleken var ömsesidig.

- Min NHL-karriär blev kanske inte så lång som jag hade hoppats på men jag hade aldrig bytt det mot erfarenheten med HV71.

HV71 kommer alltid att betyda mycket för kanadensaren.

- Tiden i Jönköping var den lyckligaste under min hockeykarriär. Jag var i en bra ålder, fick barn och det var riktigt roligt att spela i Kinnarps Arena.

Det blev över 900 tävlingsmatcher för Erik Christensen.

- Det kommer nog ett tillfälle då jag verkligen inser att det är över. Man har varit hockeyspelare hela livet, nu är man inte det. Övergången kommer bli tuff. Men just nu njuter jag bara av sommaren tillsammans med min familj och tar det lugnt.

LÄS MER: Se HV:s hyllningsfilm till Christensen

SHL