Det utspelade sig ett stort drama när HV lyckades bryta sin förlustsvit i Tegera Arena mot Leksand. Efter att ha hämtat upp underläge två gånger i matchen avgjorde man på straffar och HV:s målvakt Gustaf Wesslau blev stor hjälte.

Efter att Wesslau hade räddat den sista avgörande straffen firade han framför Leksands publik.

– Det var i stridens hetta och det är inte konstigt att man jublar. Som jag förstod fick han mycket gliringar och kommentarer från publiken under matchen. Nu efteråt känns det som att det kanske var onödigt att fira mot klacken, säger Peter Ekelund, general manager i HV.

Efter matchen fick Wesslau motta ett dödshot mot honom själv och hans barn. Efter att HV haft ett telefonmöte på söndagsförmiddagen beslutade man att man polisanmäler hotet.

– Det är nolltolerans på sådana saker. Vi kommer polisanmäla händelsen. Vår säkerhetsansvarige kommer att ta detta ärende.

Efter matchen fällde Wesslau en kommentar riktad mot Leksandssupportrarna.

– Tycker de att det är jobbigt när bortalaget jublar kan de sitta hemma och fortsätta tälja på sina dalahästar, säger Gustaf Wesslau till Sportbladet.

Under söndagen har HV:s ledning också pratat med målvakten.

– Han är införstådd med att vi anmäler. Han sa att han kan ta mycket men om man går på barnen går man över gränsen, säger Peter Ekelund.

HV kommer att polisanmäla hotet under måndagen.

Supporterklubben Leksand Superstars skriver på sin hemsida:

”Efter att vi undersökt ärendet har det framkommit att mannen som uttalade detta hot är medlem i Leksand Superstars och därför har styrelsen nu tagit beslutet att utesluta vederbörande som medlem, detta i enighet med föreningens stadgar och policy. Leksand Superstars har varit i kontakt med mannen som uttalade hotet och informerat honom om att han ej är välkommen som medlem hos oss längre. Han är djupt ångerfull och vill be alla om ursäkt för sitt agerande. Leksand Superstars kommer att ta kontakt med både HV71 och Gustaf Wesslau, och framföra våra ursäkter för att en individ som sagt sig älska våra färger och stötta våra ideal har betett sig på detta vis.”

"Ser helt klart att det ökar"

Tommy Thorngren som är presstalesman på polisen i Jönköping säger att den här typen av brottslighet har flyttat över till nätet och sociala medier.

– Vi ser helt klart att det ökar. Vi spenderar också mer tid på nätet för att utreda den här typen av brott. Med den enorma ökningen av användandet av sociala medier i samhäller så sker även en del brottslighet där, säger Tommy Thorngren.

Men han säger också att med gällande svenska lagar så är det svårt att utreda den här typen av brott.

– Det som brukar vara den största svårigheten är att bevisa vem som faktiskt har begått brottet. Först måste man leda det till en ip-adress och sen bevisa att den som är skriven på adressen också är den som skrivit det. Det är inte alltid helt enkelt.

Thorngren säger att polisen jobbar på att bli bättre på att utreda brott som sker på nätet.

– Det är svåra brott att utreda, vi måste inse våra begränsningar och jobba för en förbättring.

Hot