HV71 har haft selektering i ungdomslagen från U13 och uppåt. Då har man gått på hur bra spelaren anses vara och sedan satt den spelaren i en speciell träningsgrupp och lag. Nu är det slut med det, något som Sveriges Radio Jönköping var först med att berätta.

— Vi går från att ha selektering från U13 och uppåt och skjuter på den selekteringen ett par år när det kommer till seriespel och träningar, säger Christoffer Davidsson.

Från och med nu kommer alltså toppningen av lag upp till U16 att försvinna. De som nu spelar i U14 och U15 nu kommer dock att fortsätta i det gamla systemet.

— Det har varit en förändringsprocess under ett x antal år där vi har tagit bort vissa delar och försökt förbättra vissa delar. Men vi kom så långt att vi inte tyckte att det blev bra oavsett hur vi gjorde så vi kom till slutsatsen att vi måste testa något annat.

Annons

HV gör den här satsningen tillsammans med Linnéuniversitetet i Växjö. Huvudanledningen till det nya arbetssättet är att de vill få ungdomar att spela hockey längre.

— Vår målsättning är att när det är dags för U16 ska vi kunna erbjuda en elittrupp och ett breddspår. Idag har vi inte tillräckligt många spelare för att ha två lag. Vi vill utbilda bra hockeyspelare men det är väldigt få som blir proffs men vi vill ändå att de ska få en positiv bild av hockey på kanske spela vidare på en lägre nivå.

Anser HV71 att ni får fram tillräckligt många egna spelare?

— Vi har alltid en ambition att hjälpa och stötta ungdomar, men det är väldigt tufft att gå hela vägen, om nu hela vägen är SHL. Men vi har en ambition att få fram så många bra spelare som möjligt.

Vad har ni fått för reaktioner från spelare och föräldrar?

— Jag skulle säga att det har varit väldigt övervägande positivt. Några ställde frågor som var bra, men sedan var det en helt ny förälder som inte alls var positiv. Han har också meddelat att hans barn inte kommer att vara kvar i HV. Men det är en förälder på 43 barn.

För att jämföra vilket arbetssätt som är bäst kommer HV tillsammans med Linnéuniversitetet att genomföra retroperspektiva studier bakåt i tiden. Där kommer man att intervjua spelare, ledare och föräldrar som har varit i det gamla systemet.

— Vi kommer göra likadana intervjuer om tre år med de som har varit i det nya systemet för att få något att jämföra med.

HV71 kommer dock i vissa cuper och även i DM att ställa upp med det bästa läget för tillfället.