Som väntat fanns den 18-årige HV-backen Erik Brännström med i den trupp som förbundskaptenen Tomas Montén presenterade till årets JVM-turnering.

Fakta: JVM-truppen

Målvakter: Filip Gustavsson, Luleå, Filip Larsson, Tri-City Storm, Olle Eriksson Ek, ..

Fakta: JVM-truppen

Målvakter: Filip Gustavsson, Luleå, Filip Larsson, Tri-City Storm, Olle Eriksson Ek, Färjestad.

Backar: Erik Brännström, HV71, Rasmus Dahlin, Frölunda, Jacob Moverare, Mississauga Steelheads, Timothy Liljegren, Toronto Marlies, Jesper Sellgren, Modo, Gustav Lindström, Almtuna, Linus Högberg, Växjö, Filip Westerlund, Frölunda.

Forwards: David Gustafsson, HV71, Elias Pettersson, Växjö, Lias Andersson, Frölunda, Fredrik Karlström, Linköping, Tim Söderlund, Skellefteå, Oskar Steen, Färjestad, Axel Jonsson Fjällby, Djurgården, Marcus Davidsson, Djurgården, Jesper Boqvist, Brynäs, Isac Lundeström, Luleå, Linus Lindström, Skellefteå, Glenn Gustafsson, Örebro, Fabian Zetterlund, Färjestad, Jacob Olofsson, Timrå, Lucas Elvenes, Rögle.

— Det ska bli grymt kul och har varit en dröm sedan man var liten att spela turneringen. Man har alltid suttit och kollat på den och tänkt att man vill dit, säger Brännström, som nu hoppas på en succéartad VM-fest.

— Självklart vill man gå hela vägen och vi har ett lag som kan göra det. Klart man vill åt medaljerna och får sätta upp det som mål och sträva efter det.

Också centern David Gustafsson fanns med i truppen. Den unge HV-talangen fick redan på tisdagskvällen drömbeskedet.

Annons

— Det känns jättekul och det var ingenting jag hade väntat mig när säsongen började. När jag fick höra att jag skulle vara med blev jag extremt glad och det tog ett tag att smälta det. Jag började följa JVM strax efter att jag tagit på mig ett par skridskor för första gången. Det här är något jag har drömt om, säger David Gustafsson.

Bruttolistan innehåller 26 spelare och ska bantas till 23 innan mästerskapet startar på annandagen i Buffalo, då Sverige möter Vitryssland.

— Ja, det blir en liten uttagning till där. Det är bara att köra så hårt jag kan och visa att jag ska vara med och spela. Förhoppningsvis får jag fira både jul och nyår i USA, säger Gustafsson.

Brännström, som NHL-draftades av Vegas Golden Knights i somras, har den här säsongen svarat för sex assistpoäng på 25 SHL-matcher.

Gustafsson har slagit sig in i SHL den här säsongen och har gjort två mål och en assist på 23 matcher i högsta serien. I fjol fanns HV-talangen med i U18-VM och i sommar blir han tillgänglig i NHL-draften.

Både Brännström, född 1999, och Gustafsson, född 2000, kan spela ytterligare JVM då de äldsta spelarna i den här säsongens turnering är födda 1998.

I den svenska truppen finns också de tidigare HV-spelarna Jacob Moverare, nu i Mississauga Steelheads, och Lias Andersson, nu i Frölunda.

SHL