Avstängningsperioden gäller från den 7 januari till den 1 februari, meddelar Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Fanny Rask ska ha delat ut en huvudtackling i den gångna helgens match mot Leksand. HV-stjärnan blev anmäld till ishockeyns disciplinnämnd – som nu har kommit med sin dom. Sju matchers avstängning får HV-spelaren.

”I mitten av andra perioden så befinner sig pucken bakom Leksands mål där pucken förflyttas från vänster till höger sida i spelriktningen mellan två Leksandsspelare. Leksands Anna Borgqvist bågar i mitten av banan och ut mot spelarbåsen. HV71:s spelare Fanny Rask befinner sig på ett avstånd av några meter från Anna och har av videomaterialet att döma en överblick över uppspelet samt Annas rörelser.

I samband med att Leksands spelare passar pucken uppåt i banan så bryter Fanny Rask åkbanan för Anna och en kontakt sker rakt mot huvudet. Fanny har möjligheten att undvika kontakten som sker på en spelare som ej är puckförare samt ej har uppsikt över den kommande kontakten. Kontakten är från blindside och direkt mot huvudet med en stor risk för skada”, skriver disciplinnämnden.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer: ”Det är fråga om en medveten tackling på en icke puckförande spelare. Tacklingen sker från blindside. Hög skaderisk.”

Fanny Rask skriver bland annat så här i sitt yttrande till disciplinnämnden: ”Först vill jag börja med att säga att situationen är väldigt olycklig, jag ser inte Anna som kommer i min blindeside. Jag tittar puck och det gör vad jag förstår Anna också. Hon kommer upp bakifrån i min rygg på insidan mot spelet. Jag tycker inte att jag bryter Annas åkbana då jag är först i det området/situationen, där jag är på väg mot (försöker tajma) pucken som läggs ut. Därefter blir det en kontakt och det är jätteolyckligt att det träffar illa”.

Annons

Hon skriver vidare: ”Jag hoppas att Anna mår bra, hon spelade klart matchen så förhoppningsvis blev det inte så farligt”.

Relaterat: HV-stjärnan om stödet från sin bror: ”Väldigt tacksam”