Tommy Salo har både OS-guld och VM-guld och spel i NHL-klubbar som Edmonton Oilers och New York Islanders på meritlistan.

Men många förknippar Salo mest med den där tavlan i OS-kvartsfinalen mot Vitryssland 2002 – ett minne som fortfarande plågar 47-åringen.

– Egentligen började väl allt med matchen mot Vitryssland i OS 2002 och en räddning som slutade illa och Tre Kronor blev utslaget. En match, en kort sekvens och den har förföljt mig hela livet. Trodde jag kunde ruska av mig det som hänt, men det har inte riktigt gått. Om vi lägger till en arbetsam skilsmässa och en turbulent tid i Leksand när jag var sportchef så skapade det en människa som inte mådde bra. Allt var nattsvart för mig, säger Salo till Sportbladet.

"De har hittat en bra lösning"

Målvaktslegendaren berättar att han inte trivdes i rollen som sportchef. Att det var ett stressigt jobb och att man behövde vara tillgänglig för alla, hela tiden. I intervjun berättar Salo att HV71 har hittat en bra lösning på problemet.

– Man är väldigt ensam i den rollen. Och utsatt. Man måste vara flera sportchefer och dela på bördan. Titta på HV71, de gör helt rätt och Hult och Davidsson har hittat en bra lösning, säger Salo.

Relaterat: Stjärnan saknas när HV71 spelar säsongens första match
Relaterat: Tunga beskedet för HV71: Stortalangen skadad
Relaterat: Lista: Spelade i HV71 – nu tillhör de världens bästa liga
SHL