Han har redan avverkat fyra raka SHL-säsonger, två i Brynäs och två i Luleå. När amerikanen Bill Sweatt nu ska kliva in på sin femte säsong i Sverige blir det en flytt söderut, efter de två senaste åren i Norrbotten.

Fakta: Bill Sweatt

Ålder: Fyller 29 den 21 september.

Familj: Fru och dotter.

Bor: De..

Fakta: Bill Sweatt

Ålder: Fyller 29 den 21 september.

Familj: Fru och dotter.

Bor: Denver, Colorado.

Position: Forward.

NHL-draftad: 2007 i andra rundan av Chicago Blackhawks.

NHL-matcher: Tre med Vancouver Canucks. Samma lag spelade hans bror, Lee Sweatt, tre NHL-matcher för.

Grundseriematcher/poäng i SHL: 182/98 (med Brynäs och Luleå).

— Jag gillade min tid i Luleå och det var ett bra ställe att spela på även om det var väldigt kallt och mörkt. Men jag är helt klart exalterad över att komma till södra Sverige med lite mer solljus och inte riktigt så kallt. säger Sweatt.

Du har spelat i Sverige i några år nu, vad är det du gillar med landet?

— Innan jag kom till Sverige var jag nervös och undrade över ur det skulle bli och hur maten var och så där. Men det visade sig att det är ett enkelt ställe att bo på, ganska likt det livet vi lever i Nordamerika.

— Det finns vissa skillnader, ni svenskar älskar till exempel bearnaisesås – men det är ganska gott faktiskt. Nästan alla i Sverige pratar bra engelska och det gör det enkelt.

På grund av skattetekniska skäl kommer inte den nye HV-forwarden att ansluta till Jönköping förrän den 23 september, samma dag som HV får besök av Linköping.

Men när HV spelade CHL-hockey utomlands, mot Esbjerg och Adler Mannheim, fanns Sweatt med i laguppställningen.

Annons

Så han har i alla fall hunnit bekanta sig litegrann med sitt nya lag. Ett lag han tror att han kommer att fungera bra i.

— Sättet som HV71 spelar hockey på passar mig, eller jag passar in i det systemet. Vi spelar en snabb hockey och en av mina styrkor är att jag har bra speed, jag är snabb. Vi kommer att ha ett bra lag och jag tror att det kommer att bli ett roligt år.

Var kommer snabbheten ifrån? Tränade du upp den på något sätt när du var liten?

— Min bror (Lee Sweatt) var också snabb på isen och min pappa har alltid sagt att det var för att vi gjorde små squats när vi var barn, säger Bill Sweatt och fortsätter:

— Min mamma tror att det beror på att jag förutom hockeyn också höll på med konståkning under några år när jag var liten. Men jag vet inte riktigt.

Vad gör du utanför isen?

— Jag har fru och ett barn, mycket tid går åt till att uppfostra vår dotter. Jag studerar också och det tar upp en stor del av tiden.

Familjen flyttar med till Jönköping och Bill Sweatt ser fram emot att sent omsider få komma till sin nya hemstad.

— Jag har hört att det är en fin stad och ett riktigt bra ställe att spela på. Jag ser helt klart fram emot det.

Fotnot: Texten publicerades i Jönköpings-Postens hockeybilaga den 9 september.

SHL