Efter fyra säsonger i Frölunda var det dags att klippa bandet. Robin Figren behövde en nytändning.

Fakta: Robin Figren

Ålder: 29 år.

Född: Stockholm.

Familj: Sambo.

Moderklubb: Hammarby IF.

Fritidsi..

Fakta: Robin Figren

Ålder: 29 år.

Född: Stockholm.

Familj: Sambo.

Moderklubb: Hammarby IF.

Fritidsintressen: "Där är jag dålig. Jag har länge försökt att hitta en hobby, men jag letar fortfarande efter något. Jag har testat mycket men inte hittat min nisch".

Lyssnar på: "Mycket akustiskt, country framför allt".

Läser: Dagstidningarna.

Det gör mig glad: "Att ha något att se fram emot. Högtider gör mig glad".

Det skrämmer mig: "Flyg och flygplan. Jag är väldigt flygrädd".

Främsta hockeyminne: SM-guldet med Frölunda 2015/2016.

Det visste du inte om mig: "Jag är ju så jäkla öppen så jag har nog inte så mycket nytt att komma med".

— Det är lite därför jag söker mig hit, för att få något nytt i livet. Att få testa en ny förening, nytt coachteam och nya medspelare. Det är väldigt mycket som kan ge en skjuts uppåt.

Det var i Göteborg som Robin Figren slog igenom på allvar. Blev publikfavorit, svensk mästare och vann dubbla CHL-guld med Frölunda – men under de sista åren hackade det för forwarden personligen.

— Under de två sista säsongerna i Frölunda var det kanon lagmässigt, däremot kände jag själv att jag inte kom upp i samma nivå som under de två första säsongerna. Mitt mål är att hitta tillbaka dit.

"Det gnager i mig"

För Robin Figren har det blivit några städer genom åren. Stockholm, Göteborg, Calgary, Edmonton, New York, Linköping – och nu Jönköping.

Tiden i Nordamerika är en period som Figren kommer bära med sig länge. Redan som 18-åring flyttade han till Kanada för juniorhockey, senare i karriären sökte han lyckan i NHL och i New York Islanders organisation.

Figren om...

En av sina favoritjournalister: "Uffe Bodin på Hockeysverige, det är en bra journalist. Han ..

Figren om...

En av sina favoritjournalister: "Uffe Bodin på Hockeysverige, det är en bra journalist. Han kommer med värdiga reportage, värdiga texter och han behåller sin kontinuitet. Han håller en bra nivå på sitt skrivande".

Sanny Lindström, expert på CMore och god vän: "Sanny har gjort ett jäkligt bra jobb. Han kom in som en frisk fläkt i hela hockeymedia-Sverige och jag tycker han var lite roligare att titta på. Men man märker att han har börjat bli lite mer medievan och kanske håller på tyglarna ibland. Men han kom in med en ny dimension och rörde om i grytan. Han gör ett kanonjobb".

Hur Twitter-intresset föddes: "Det var Sebastian Karlsson i Linköping som tyckte att jag skulle börja twittra. Jag tyckte egentligen att det var ganska töntigt till en början, men jag gav det ett försök och tyckte att det var väldigt kul att bolla med ord och försöka få ner det i skrift. I skolan var svenskan ett av mina vassaste ämnen och jag kände att jag hade en "touch" för det också. Sedan mår ju alla människor bra av smicker, och när man fick uppskattning och folk tyckte att det var bra blev jag mer aktiv och delaktig".

Det blev dock inga matcher i världens bästa hockeyliga, Figren höll istället till i farmarlaget Bridgeport.

— Jag tycker väl än idag, lite blåögt, att jag kanske inte fick den roll som jag var draftad för. Fick inte mycket speltid och fick inte spela ut mitt fulla register.

— Men jag lärde mig mycket, och blev stark mentalt efter de två sista åren i New York.

Du lyckades aldrig ta steget till NHL. Är det något som svider?

— Ja, det gör det faktiskt. Jag fick någon träningsmatch, men det är något som gnager i mig. Det hade i alla fall varit skönt att ta med sig en match därifrån och ha det på CV:t.

Lever NHL-drömmen fortfarande?

— Ja, det gör den. Men man har inte det som huvudmål längre. Alla hockeyspelare smådrömmer och fantiserar om hur det skulle vara och hur det kunde ha varit. Sedan kanske det inte längre är den dagliga drömmen som det var när man var yngre.

Aktiv på sociala medier

När media beskriver Robin Figren är det ofta som "profil" – vilket är svårt att argumentera emot.

Trivs du som profil?

— Det gör jag nog. Jag har alltid varit den som försökt stå i centrum, försökt synas och höras mest. Men jag hoppas att jag är lite hockeyspelare också.

Med över 30 000 följare på Twitter har han profilerat sig som en av ligans mest färgstarka personligheter. På sociala medier blandar han högt med lågt.

Aktiviteten på sociala medier har lett till en del rubriker genom åren. Det har varit allt från nakna hockeyrumpor till "sex-sms".

— Jag blandar och ger lite grann. Men min stora grundsten är att förmedla humor och jag försöker skriva på ett roligt sätt.

Annons

Figren är inte rädd för att sticka ut.

— Jag tycker att ligan behöver lite fler profiler. Ni i media gapar ju också efter dem, säger 29-åringen.

— Vi i hockeyvärlden får generellt ganska mycket "cred" för att vi är mer öppna, jämfört med fotbollen till exempel. Det tror jag helt klart gynnar hockeyn. Sedan ska det aldrig ta över hockeyn, fokus ska vara på sporten, men jag tror verkligen inte att det skadar sporten att ha profiler.

Profil på vissa villkor

Robin Figren är ett av de mer kända namnen i SHL både tack vare insatserna på isen, men även för det han gör utanför. Han är dock tydlig med vad han vill bli förknippad som.

— Jag hoppas folk, lag och människor ser mig som en hockeyspelare. Jag hoppas inte att det jag gör på min fritid påverkar det, och det är jag ganska övertygad om att det inte gör heller.

Men att vara en profil är inte helt okomplicerat, menar Figren.

— Det är väldigt ofta på en del villkor. Man får bara vara profil till en viss del, sedan kan det vara många som hugger väldigt snabbt.

Känner du att man inte får säga för mycket?

— Ja, lite så. Man lär sig med tiden också vad som är okej och inte okej. Det som jag kan tycka är lite svårt ibland – speciellt när man väl kom in i ligan och blev ett ansikte - är att jättemånga gapar efter att det ska hända saker, men efter minsta lilla snedsteg så är man väldigt snabb med att påpeka det. Med åren så lär man sig vart linjerna går och hur långt man kan dra saker.

Det finns en balansgång att ta hänsyn till, berättar han.

- I det här landet är det väldigt lätt att trampa folk på tårna. Vi är otroligt lättkränkta i det här landet och det är något som kan störa mig väldigt mycket. Det är många gånger som man sitter och skriver något, funderar på om det är värt det eller inte, och sedan tar man bort det.

Klimatet på sociala medier har han tydliga åsikter om.

— Jag tycker att detta landet tappar mer och mer humor. Det kan vara min uppväxt, min bakgrund och mitt arbete som gör att jag tycker det men jag tycker att det håller på att balla ur. Sättet vi skriver och tycker på är lite överdrivet.

Vad tror du har lett fram till det debattklimatet?

— Det är svårt att svara på bara så här. Men det är kanske lite status, den ena ska bräcka den andra och den andra ska ge tillbaka. Till slut hamnar vi där vi är.

— Sedan ska jag tillägga att det inte bara är problematik. Det är bra att folk får synas och höras mer, det är inte enbart negativt.

Media lockar

Intresset för skrivandet begränsar sig inte bara till sociala medier. Han skriver även gärna längre texter, var gästkrönikör i Göteborgs-Posten ett tag, och hemma på datorn har han flera texter lagrade.

Men han håller på dem ett tag till.

— Många av de bästa historierna man har är lite känsliga att dra ut i det offentliga, det kanske inte är aktuellt. Men jag har mycket tankar om världen utanför hockeyn som jag någon gång kanske kan dela med mig av.

Även om han fortfarande har flera år kvar på den aktiva hockeykarriären har han börjat fundera på tiden efter den. Mediebranschen lockar.

— Men det är också ganska färskt. Ena dagen vill jag bli snickare och andra dagen jobba i media. Men på senare år har jag hållit fast vid mediabiten, har tyckt att den har blivit mer och mer intressant för varje år som går.

Någon speciell del inom media som lockar?

— Det är där jag bollar lite med mig själv om vad jag vill göra. Just nu skulle jag säga skrivande journalist, frågar du imorgon kanske jag säger TV.

Vad är en bra journalist?

— En bra journalist är någon som vågar tycka till med trovärdighet. Jag har svårt för kappvändare. Har svårt att läsa samma journalist som kan skriva en hel spalt om något en dag för att vända helt över en vecka. Alla kan förändras över tid men det här med att man ska anpassa sig har jag svårt för. Jag gillar raka, tydliga och ärliga journalister.

Men den karriären får vänta ett tag till. Nu ska han leverera i sin nya klubb HV71.

LÄS MER: Lista: Så splittras guldlaget

LÄS MER: Avstängd HV-supporter talar ut: "Inte lätt att vinna mot ett så starkt varumärke som HV71"

Sportstjärnor på Twitter

Robin Figren är en av svensk hockeys mest följda på mikrobloggen Twitter. Men han har en bi..

Sportstjärnor på Twitter

Robin Figren är en av svensk hockeys mest följda på mikrobloggen Twitter. Men han har en bit kvar till världstoppen:

1) Cristiano Ronaldo, fotboll: 52,8 miljoner följare.

2) Lebron James, basket: 36,4 miljoner.

3) Neymar Jr, fotboll: 29,3 miljoner.

4) Kaka, fotboll: 27 miljoner.

5) Andrés Iniesta, fotboll: 16,3 miljoner.

6) Sachin Tendulkar, cricketspelare: 16,3 miljoner.

I hockeyvärlden:

1) Alexander Ovetjkin, Washington Capitals: 2,5 miljoner följare.

2) Evgeni Malkin, Pittsburgh Penguins: 1,53 miljoner.

3) P.K. Subban, Nashville Predators: 954 000.

4) Patrick Kane, Chicago Blackhawks: 828 000.

5) Henrik Lundqvist, New York Rangers: 680 000.

SHL