Relaterat: De är nominerade till stadsbyggnadspriset
Relaterat: Lägenheternas utseende rör upp känslorna i sociala medier

Arkitektupproret startade som en reaktion mot utseendet på nybyggda hus. För tredje året i rad utser man årets fulaste nybyggnad som ”belönas” med Kasper Kalkon-priset 2018!

Bland alla femton nominerade finns en byggnad i Huskvarna, Solsidan, och priset delas ut 19 mars i Stockholm.

”I bästa läge på Vätterns solsida har Tosito AB smällt upp en rad bunkrar i klossig brutalism. Norra och södra huset har dessutom försetts med loftgångar á la 70-talsförort och plåtiga spiraltrappor av typen nödutgång. Även om interiörerna är välplanerade för att maximera den fantastiska utsikten så ger det inte direkt känslan av lyx när man redan i renderingen planerat in Gunnebostängsel mellan betraktaren och utsikten,” lyder beskrivningen av Huskvarnahuset.

Samtidigt har juryn som utser Jönköpings stadsbyggnadspris tyckt att det var så fint att det har nominerats i deras kategori god arkitektur...

Bakom uppropet finns Henrik Algotsson, som lägger hela sin fritid på att åka runt i Sverige och studera städernas arkitektur.

Redan i fjol gav han sitt betyg till Jönköping:

— Kanske en sexa. Staden ligger helt fantastiskt vackert vid Vättern men den är vänd ifrån sjön. Det finns enstaka vackra trähus att titta på men det är för mycket råmodernism.

Annons

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter ..

Kasper Kalkon-priset

Kasper Kalkon-priset är inspirerat av the Carbuncle Cup, en tävling som började 2006 efter att prins Charles beskrivit en modernistisk tillbyggnad på National Gallery i London som ”en böld [carbuncle]i ansiktet på en kär gammal vän”. Uttalandet ledde till instiftandet av fulpriset Carbuncle Cup, som varje år delas ut till fulaste nybyggnationen i Storbritannien.

Källa: Arkitektupproret