Ja, ska vi vara petiga så är namnet ”Hemvändardag i Bondstorp” och boken har tagits fram separat. Bondstorpsdagen kan sägas ha vuxit fram runt boken ”Bondstorps socken - en resa i tiden”.

Läs mer: Bondstorp snart inte bara en plats på kartan

Bondstorp en öppen by

På lördag kan Bondstorp sägas vara en öppen by. Då går det både att se vilka föreningar som är aktiva och hur det ser ut i olika byggnader, som skolan, kyrkan, gamla affären och missionshuset. Författarna av boken, Christer Sjöberg, Torild Bornetun och Lennart Davidsson, är säkert glada för frågor. De borde efter hundratals timmar av studier veta det mesta och lite till om byn och bygden.

Det var i början av året som hembygdsföreningen ställde frågan till andra lokala föreningar och representanter för kyrkan i den omtalade socknen. Fanns det intresse av att ordna en hemvändardag den 1 september?

Som du förstår blev svaret ”ja”, och snart är det alltså dags. Planeringsgruppen samlades i förra veckan för att kolla att allt var under kontroll. Det innebär bland annat att dagens Bondstorpsbor kommer att få träffa människor som har bott i byn tidigare, vilket säkert kan leda till en hel del diskussioner om hur utvecklingen har varit och vart den är på väg.

Christer Sjöberg, Torild Bornetun och Lennart Davidsson släpper sin bok ”Bondstorps socken - en resa i tiden” på hemvändardagen i Bondstorp den 1 september.
Foto: Gunnar Höglund

Mycket händer på Ekbacken

De flesta av de planerade aktiviteterna kommer att äga rum vid Ekbacken, med start vid klockan 14. Den som stannar i fyra timmar kommer att kunna avsluta besöket med helgmålsbön i kyrkan, där bland andra sånggruppen Grenarna och en saxofonist framträder. Däremellan ska det bland mycket annat hållas boksläpp, serveras korv & våfflor, visas scoutlägermiljö, hoppas i hoppborg, ges information om sjöar och fiske samt säljas lotter. Som talare har tv-sportkommentatorn Staffan Lindeborg engagerats. Han lär förmedla berättelser från sportens värld.

Annons

Det ställs även ut hantverk, vilket borde innebära att det också finns möjlighet att träffa hantverkare från trakten. Tavlor i olika tekniker ställs ut, liksom smycken i olika utföranden. Vävar, broderier, sömnad, trähantverk, blommor samt ullspinning och ullprodukter kommer också att kunna beskådas.

Se även: Köper in dusch mot badklådan – men sätter inte upp den