Intresset för öl har funnits länge för vännerna Leo Vigren och Robin Kochauf. Leo har bryggt i snart 15 år. Men det var först för tre år sedan när Leos föräldrar gav honom en bryggkurs som present som det tog fart på riktigt.

Fem tips till hemmabryggaren

1. Börja enkelt. Komplicera inte till det och ha för mycket råvaror i början utan ha en ma..

Fem tips till hemmabryggaren

1. Börja enkelt. Komplicera inte till det och ha för mycket råvaror i början utan ha en malt och en humle.

2. Stressa inte. Vårt problem i början var att vi stressade för att vi törstiga och ville få ut ölen så fort som möjligt. Ta två veckor extra med jäsningen, det är inga konstigheter.

3. Hitta någon att brygga med. Gör det med en kompis. Brygg inte själv, det är mycket roligare när man gör det tillsammans.

4. Kolla bryggforum. Kolla runt på forum på internet, där får man mycket hjälp och många tips.

5. Kokkärl med pip. Det blir mindre slabb och därför är det väl värt att investera i ett kokkärl med pip.

— Vi var på en kurs med en kille som heter Hjalmar Björling som har varit med i Öl-SM som domare. Han var helt fantastiskt och slog väl an på en ådra både för dig och mig, säger Robin och nickar mot Leo.

— Jag tror att vi bryggde vår första egna öl en vecka efter det. Så tagna blev vi av det, flikar Leo in.

Med Leos bakgrund som kock och Robins intresse för det matematiska i bryggandet kände de att de hade hittat en fin kombination. Det började, som för många andra, hemma i köket. Köket blev tvättstugan och hobbyn tog allt mer plats i hemmet på Dalvik.

— Någonstans insåg vi att vi behövde en större lokal. Vi pratade med killarna på Bongo som hade den här lokalen, de tyckte att det var en rolig idé, säger Robin.

Lokalen som de nu har tänkt starta sitt bryggeri i är Rikkis lokaler på Tändsticksområdet - mittemot ölkaféet Idlewild. Namnet de har valt ut för sin verksamhet är Smaland Brewing.

— Tändsticksområdet är rätt ställe att vara på. Med det här stället kan vi dra hit folk. Det finns ett ölkafé tvärsöver gatan som brygger själv och vi har nyöppnade restauranger. Det är perfekt. I Jönköping ska man vara här om man ska ha ett bryggeri, tycker Leo.

Hur kom tanken att gå från hemmabryggare till att starta ett eget bryggeri?

Annons

— Jag är lite av en entreprenör. Jag driver ett eget företag och därför är det svårt att inte ta det steget om man tycker att det är roligt. Det finns inte jättemycket pengar att tjäna i öl, däremot kan man försörja sig själv och gå runt på det. Då är det lite roligt att se om man kan få en verksamhet att fungera i Jönköping. Jag tror att det är frågan alla hemmabryggare ställer sig - hur långt är det till ett mikrobryggeri eller ett nanobryggeri? säger Robin.

— Vi känner att det är rätt tillfälle att göra det på också. Det finns en stor efterfrågan på lokalt bryggd öl. Ölnördarna är överallt nu. Man vill nästan att det ska stå vilken humle det är på flaskorna på systemet, flikar Leo in.

I lokalerna på Tändsticksområdet är nu tanken att de ska sätta igång en verksamhet med inspiration från ölresor till Riga, Paris och London. Lite som en brewpub - fast de är i dagsläget inte så intresserade av att driva en pub. Snarare skulle verksamheten i så fall mer likna en turistattraktion lite längre norr i länet.

— Vi vill starta ett mikrobryggeri med lite Grännas polkagriskänsla - att man ska kunna gå hit och titta när vi jobbar. Det är lite därför den här gatan och de här fönstren är så bra för verksamheten, säger Leo.

Tanken är att de ska sätta igång under sensommaren eller hösten. Men i och med att bägge har heltidsjobb får det ta den tid det tar. När det väl är igång är dock tanken att ha en rätt bra kapacitet.

— Vi räknar med att kunna ha 10 000 och 20 000 liter på jäs samtidigt ungefär. Så det måste vara en jäsavdelning. Sedan vill vi brygga en lager och då behöver vi ett kyljäsrum också, säger Robin.

— Drömmen är väl att kunna ha en eller två tjänster i här nere i framtiden som jobbar med bryggeriet.

Just nu har de tre öl framtagna under märkesnamnet Made by Grandma. Två av tre har dubbeltydiga namn som exempelvis The Black Cock (efter engelskans ord på tupp) och Bad Pussy (kissekatt). Den tredje har de valt att kalla Ladies Night. Dessutom har de börjat experimentera med en lättöl med mycket humle i. Själva är att de i framtiden ska försöka få in ölen på Systembolaget och restauranger i närområdet. Först ska dock allt hamna på plats.

— Vi har börjat förstå hur mycket det kostar att sätta upp ett mikrobryggeri på den här platsen och nu har vi börjat smida planer och kollat med kommunen om det går att göra.