Bron över Röttleån på E4 strax söder om Gränna byggdes år 1964 och har inte renoverats ordentligt sedan dess, enligt Trafikverket. Nu ska bron få nya räcken, kantbalkar, beläggning och tätskikt.

– Det är en stor renovering som ska genomföras, säger Magnus Holm, projektledare på Trafikverket.

– Vi är lite försenade, men arbetet flyter på bra.

Under natten till onsdag stängs bron av i norrgående riktning. Trafiken ska i stället ledas över till södergående riktning, och gå i en norr- och södergående fil på bron intill. Filen är inte mötesseparerad, och köer är att vänta.

Magnus Holm säger att överledningen ska vara ungefär en kilometer lång. På den sträckan sänks hastigheten från 110 kilometer i timmen till 70 kilometer i timmen.

– Det innebär en längre restid för varje fordon på ungefär 30 sekunder. Men vi är medvetna om att det är mer trafik under vissa tider på dygnet, säger han.

– Det kan uppstå situationer med en del köer. Men sänker man hastigheten och är uppmärksam på skyltningen ska man kunna rulla igenom ganska enkelt.

Kostar 26 miljoner

Orsaken till upplägget är främst arbetsmiljöskäl. Magnus Holm säger att det är betydligt säkrare för dem som jobbar när det är helt avstängt. Dessutom får personalen ett snabbare arbetsförlopp när den kan göra allt på en gång.

Arbetsmiljöskäl är också orsaken till att Trafikverket inte har krävt arbete nattetid.

Annons

Kostnaden för renoveringsarbetet är totalt 26 miljoner kronor, 13 miljoner kronor för denna del och lika mycket för bron i södergående riktning, som ska rustas upp nästa år.

Denna del av arbetet väntas pågå till i början av oktober. Under månaderna fram tills dess är vägen i norrgående riktning avstängd.

– Vi tror inte att det tar varken längre eller kortare tid än så. Men om det går fortare är det ju bara positivt, säger Magnus Holm.