LÄS MER: Här är Jönköpings billigaste lunchpriser

LÄS MER: Här finns Jönköpings 10 bästa restauranger och hotell

Under 2017 omsatte Ica Maxi i Jönköping, med vd Karl Ehn i spetsen, 643 miljoner kronor och resultatet stannade på 53 miljoner. Det är det bästa resultatet i hela Sverige inom Ica-gruppen.

Bara en butik hade en högre omsättning förra året, stormarknaden i Västerås. Men vinstrikast är alltså butiken i Jönköping. Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

LÄS MER: Så vill Ica Maxi bygga om (2017)

Det avgör

Annons

Magnus Moberg, ordförande i Ica-handlarnas förbund, säger till DN att det är svårt att generalisera vad som avgör hur det går för en Ica-handlare och att det beror på många faktorer så som trafikläget, ort, marknadsläge och engagemang.

- Vi har också ett starkt varumärke i ryggen, menar han.

- Om man bryter ned det lite grann behöver man ha en förståelse för sin lokala marknad, förstå kunderna, vara investeringsvillig och sedan klara av att driva sin business effektivt i en lågmarginalbransch.

LÄS MER: Ica Maxi-ägaren tog ut 25 miljoner (2017)

Hela Ica

Ica är i dag den ledande dagligvaruaktören i Sverige med drygt 1 300 butiker. Under det fjärde kvartalet 2017 sålde Ica-gruppen för 27,8 miljarder kronor vilket är en ökning med 3 procent från året innan. Under samma period ökade försäljningen på nätet med 53 procent och planen är att öppna ett stort lager för e-handel under senare delen av 2018.

Under 2018 planeras mellan 10 och 14 nya Ica-butiker i Sverige och satsningen på mer färdiglagat fortsätter.

LÄS MER: Ica Maxi mest lönsamt (2016)

Fotnot : JP.se har sökt Karl Ehn, vd Ica Maxi i Jönköping, för en kommentar.