Ridsporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter i åldersgruppen 7-25 år. Det berättar mångsysslaren Ida Rydh och hänvisar till statistik från Svenska Ridsportförbundet. Ändå lider Jönköpings kommuns ridsportsklubbar av bristande resurser.

– Tre av kommunens fyra ridklubbar har jordbruksarrendeavtal. Det innebär att ridklubbarna själva får stå för fastighetsunderhåll och renoveringar. Så ser det inte ut i andra kommuner. Standarden här är förfärlig.

Hon relaterar tillbaka till den kartläggning av alla ridsportsanläggningar som togs fram på uppdrag av Jönköpings kommun år 2016. Där konstaterades det att fler av kommunens ridklubbar byggt sina stall själva.

– Ridklubbarna står för allt underhåll av sina anläggningar. Skulle andra typer av sporter acceptera mögel i anläggningarna, avsaknad av varmvatten eller omklädningsrum? Det tror jag inte att till exempel fotbolls- eller hockeyföreningarna skulle göra. Ska bara de sporterna få ta plats?

Enligt Ida Rydh är en satsning på ridsporten också en satsning på unga tjejer.
Foto: Johanna Andersson

Utöver jobbet som kommunikations- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar i Jönköping, är Ida Rydh också projektledare för Årets unga ledande kvinna. Bakom den satsningen står kommunens sex ridsportsklubbar.

– Ridsporten är dominerad av tjejer. Och vi ser att sporten lägger en bra grund för ledarskapsförmågor. Dessutom kan den vara en habilitering, genom att man får umgås med djur. Jag vill inte att den här sporten hamnar i skymundan. Jag vill inte att bara pojkdominerande sporter ska få synas.

Annons

– Kan du lova att Jönköpings kommun satsar mer på ridsporten?