I onsdags kom ett medborgarförslag in till kommunen. Brevskrivarna är kanotisten Sofia Paldanius, femfaldig OS-deltagare och totalsegrare världscupen två gånger och Behnaz Bahabozorgi, grundare av HV71:s damlag.

I brevet till kommunen skriver de att statistiken på antalet våldtäkter, överfall, sexuella trakasserier, hot och stalking på kvinnor i Sverige är dyster och bör tas på enormt allvar.

De båda idrottsprofilerna vill att kommunen gör en rejält satsning på förebyggande åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Detta genom en årlig temadag för högstadie- och gymnasieelever, i feministiskt självförsvar för tjejer och workshops för killar.

— För några år sedan läste jag om att det genomfördes sådana kurser på skolor i Göteborg. När jag läste mer om detta och varför det behövs blev jag jätteengagerad, berättar Behnaz Bahabozorgi.

Hon kontaktade kommunen och en föreläsning ordnades på Brunnen 2015, en mötesplats för ungdomar i Jönköping.

— Det kom jättemånga, alla fick inte plats i lokalen så vi fick säga nej till en del. Sedan dess har andra lyft frågan men det har inte skett på politiskt nivå, säger Behnaz Bahabozorgi.

"En samhällsfråga"

Annons

I samband med Internationella kvinnodagen föreläste Sofia Paldanius och Behnaz Bahabozorgi om kvinnors villkor inom idrotten. I samband med det pratade de om de feministiska självförsvarskurserna för skolelever.

— Rent spontant tänkte jag att detta är något som alla borde få tillgång till. Det är ingen som står utanför detta, det är en samhällsfråga, säger Sofia Paldanius.

Förslagsskrivarna förklarar att en feministisk självförsvarskurs skiljer sig från vanliga självförsvarskurser, bland annat genom att det även inkluderar det mentala och det verbala försvaret.

— Om du går på en karatelektion får du inte vet hur du agerar om din väninna blir slagen eller isolerad, eller hur du tolkar tecken på det, säger Behnaz Bahabozorgi.

— Det här verbala det tilltalar mig mycket, att lära sig stå upp för sig själv. Det finns många tjejer som är otrygga idag, säger Sofia Paldanius.

Prata om normer

De menar att workshopen för killar också blir ett viktigt, kanske det enda, forum för dem att prata om normer och grabbig kultur.

— Jag har tidigare reagerat på hur stora skillnader det kan vara i samhället. Det är exempelvis skillnad i kultur om man jämför kanot och hockey. I kanot är tjejer och killar mycket tillsammans men jag tänker på hur Behnaz blivit bemött, säger Sofia Paldanius.

— Vi hade en uppförsbacke med damhockeyn, inflikar Behnaz Bahabozorgi

Nu hoppas de att kommunen antar förslaget och genomför det så snart som möjligt.

— Jag hoppas att detta blir en självklarhet, säger Sofia Paldanius.

— Det funkar redan i andra kommuner, så de behöver inte uppfinna hjulet på nytt, säger Behnaz Bahabozorgi.