Nästan tusen personer har sin arbetsplats på Ikeas distributionslager på Torsvik utanför Jönköping. Den första av de tre stora lokalerna byggdes i mitten av 1980-talet och sedan två år tillbaka sker arbetet både dag och natt.

Fakta: Jönköpings största arbetsgivare

Arbetsgivare, antal anställda. Logpoint South Sweden med totalt nästan 5000 anställda fördelad..

Fakta: Jönköpings största arbetsgivare

Arbetsgivare, antal anställda. Logpoint South Sweden med totalt nästan 5000 anställda fördelade på olika företag skulle alltså hamna högt i toppen. Notera även att siffrorna är sammanställda 2016, Till exempel har Ikea ännu fler anställda 2017.

Jönköpings kommun, 10 700

Region Jönköpings län 5 475

Husqvarna AB, 1605

Ikea, 945

Statens jordbruksverk, 745

Jönköping University, 705

Elgiganten, 655

SAAB-koncernen, 590

Keolis Sverige AB, 550

Kooperativet OLJA, 540

KABE, 515

PostNord, 490

Fläkt Woods AB, 465

Arla Foods, 400

Hallpressen, 330

Källa: Jönköpings kommun, Arbetsmarknadsstatistik 2017

— Det har varit jättespännande år, själv har jag varit här i tio år nu och har via Göteborg och Älmhult gjort en spännande resa på Ikea, säger Richard Thorell som är platschef på Ikea Torsvik.

— I dag har vi 995 anställda här, vi rekryterar mycket studenter till kvällar och helger eftersom vi jobbar dygnet runt här för att klara alla flöden från framförallt e-handeln där vi upplever en fantastisk tillväxt.

Under verksamhetsåret 2016 anställdes 250 personer på Ikea Torsvik.

LÄS MER: Ikeas uppmaning efter trenden på sociala medier

Är störst

Detta gör tveklöst Ikea till det största företaget på hela Logpoint South Sweden - både till yta och i antalet anställda. Den största personalgruppen är terminalarbetare och därutöver finns det en mindre tjänstemannaorganisation. Tillsammans levererar de varor till 40 varuhus i Norden och till alla som beställer varor via Ikea.se.

Transporterna till och från distributionscentralen görs idag både med lastbil och med tåg.

— Vi försöker att mer och mer gå över till transporter på järnväg, säger Richard Thorell.

Fakta: Ikeas distributionscentral på Torsvik

På Ikea Torsvik arbetar nästan 1000 personer. Under 2016 anställdes 250 personer. Ikeas årliga..

Fakta: Ikeas distributionscentral på Torsvik

På Ikea Torsvik arbetar nästan 1000 personer. Under 2016 anställdes 250 personer. Ikeas årliga omsättning är cirka 34 miljarder euro på global nivå, de vill inte gå ut med siffror för respektive land. Ikea Torsvik hanterar cirka 2,5 kubikmeter per år för de nordiska länderna. Deras lokaler på Torsvik mäter motsvarande 215 000 kvadratmeter.

Källa: Ikea

— Till Norge rullar cirka 30 trailers varje dag på järnväg istället för med bil och från och med i höstas går ett nytt Stockholmståg som ersätter 15 trailers per dag.

Om miljö

Annons

Han berättar att man även kör egna lastbilar med nytt HVO-bränsle, som utvinns av fiskrens och slakteriavfall, och att alla Ikeas varuhus i Sverige drivs av egen vindkraft.

— Vi gör allt vi kan för att minimera vår klimatpåverkan. Ikea har som vision att vi år 2020 ska vara energioberoende, det vill säga att vi producerar mer förnyelsebar energi än vi gör åt.

Ett annat tydligt fokus för Ikea och inom distributionscentralen på Torsvik är strävan efter att vara en ”utmärkt arbetsplats”. Det är ett begrepp som innefattar mycket.

— Vi vill ju vara duktiga här inte bara på logistik utan också i hur vi tar hand om vår personal, detta för att skapa en bra stämning och arbetsmiljö, säger Richard Thorell.

— Bland annat så bestämde vi oss för många år sedan att jobba med vår mångfald. Vi har en fantastisk mångfald vill jag säga, vi har över 25 nationaliteter på Ikea Torsvik idag och detta är en styrka för oss.

LÄS MER: TV: Ikea hjälper till med läxan

Om kvinnor

Förutom en mångfald i nationaliteter har man arbetat för att öka andelen kvinnor.

— De sista åren har vi gått från 19 procent till 38 procent kvinnor. Även inom chefskåren så finns det nu 36 procent kvinnor, fortsätter Richard Thorell.

— Det är en förflyttning som har krävt ett målinriktat arbete och vi är jätteglada över den utveckling vi har åstadkommit hittills. Men vi vill ha 50-50 och ger oss inte förrän vi har nått ända fram. Vi ser också fördelarna av detta i vårt mångfaldsarbete vilket skapar en bättre arbetsmiljö på vår arbetsplats.

Han tillägger:

— Sen är vi lite extra stolta då vår HR-chef Eva Skogeryd precis blev utnämnd till årets unga ledande kvinna. Men vi vill ha 50-50 och vi är inte nöjda ännu men det har skett mycket bra på vägen.

LÄS MER: Hon är årets unga ledande kvinna

På lagret

Närmast i framtiden ligger nu att bygga klart den nya hanteringen för postpaket. Eftersom Ikea Torsvik kommer att sköta all postpaketshantering för Norden framöver innebär det ökade volymer och lösningen blev att investera i ny kapacitet i en av de nuvarande lokalerna.

— Ja det är väl här någonstans vi är nu, Ingvar Kamprad började ju med postorder 1943, innan man byggde det första varuhuset 1958 i Älmhult. De senaste åren har vi sett en rejäl ökning av e-handeln på Ikea. Det är klart att det är en liten del av Ikea fortfarande, men en tillväxt som är fantastisk, säger Richard Thorell.

Ikea i Sverige räknar med att fördubbla sin e-handel till slutet av decenniet, 2016 stod e-handel för ungefär fem procent av Ikeas försäljning.

Fakta: Prognos för lager- och terminalpersonal

Arbetsförmedlingens yrkesprognos för lager- och terminalpersonal 2017 i Sverige är att tillgån..

Fakta: Prognos för lager- och terminalpersonal

Arbetsförmedlingens yrkesprognos för lager- och terminalpersonal 2017 i Sverige är att tillgången på personal väntas bli större än efterfrågan under året, det vill säga att konkurrensen om jobben är hård.

Inom lagerhantering har många rationaliseringar gjorts under de senaste åren då delar av verksamheten har automatiserats. Samtidigt har e-handeln ökat vilket är positivt för de som vill arbeta inom lager och terminaler.

Källa: Arbetsförmedlingen