SM ultralång, som skulle avgjorts utanför Huskvarna förra helgen, fick skjutas upp på grund av snöläget varför helgens tävlingar i Skåne var den första stora kraftmätningen för landets bästa orienterare.

Det här var observationstävlingar till stundande EM för seniorer och junior-vm för juniorerna och de bästa löparna var samlade i samtliga klasser.

På programmet stod sprint i centrala Landskrona på fredagen följt av en tuff långdistans på lördagen och medeldistans på söndagen, båda i den kuperade men snabbsprungna lövskogen i Söderåsens nationalpark.

Det gjordes flertalet fina prestationer fån IKHP-löpare under helgen men mest imponerande var de unga D18-tjejernas framfart på söndagens medeldistans då IKHP hade fyra löpare bland de sex bästa.

Fjolårets dominant i D18-klassen, Isa Envall, visade att hon blir att räkna med även i år efter en fin seger dryga halvminuten före närmsta konkurrent.

Där bakom fick hon sedan sällskap av Annika Simonsen (fyra), Hilda Holmqvist-Johansson (femma) och Emma Ling (sexa). Holmqvist-Johansson och Ling springer vanligen i ungdomsklassen D16 men gick nu alltså upp en klass och tävlade mot konkurrenter som var två år äldre. Men att bara vara med och "se och lära" nöjde dem sig inte med.

Både Emma Ling och Annika Simonssen fick vara på podiet två gånger denna helg då de även var topp sex på Långdistansen respektive sprinten. I D20-klassen visade Tova Olsson att hon också vill vara med och fajtas om platserna till junior-VM då hon sprang in på femte plats på söndagens medeldistans.

Annons

Seniorklasssen var i helgen fylld av världsklasslöpare och där imponerade IKHP:s vitryske löpare Aleksei Alekseyonok genom att vara topp 30 samtliga tre dagar, vilket bådar gott inför stundande 10-mila om drygt två veckor.

Samanfattningsvis var det alltså en bra start på säsongen för IKHP. Nu på fredag fortsätter Swedish League. Då som en del av SM i nattorientering som i år, precis som samtliga övriga SM-distanser, avgörs på "hemmaplan" i Jönköping.