En av de första som fick se förödelsen på morgonen var Maj Grunditz.

– I de bakre lokalerna hade de hällt ut glykol och teakolja över hela golvet, rivit ner och rotat runt i kartongerna med kläder. Och här låg det något som såg ut som korvar, säger hon och visar i ett förråd.

Korvarna visade sig vara avföring. Det har också sprayats på flera av dörrarna. Troligen har besökarna haft med sig sprayburkar, eftersom det normalt inte finns i butiken.

Kvar efter stängning

Annons

– Vi tror att de har gömt sig kvar efter stängning, och att de sedan har koncentrerat sig på de bakre lokalerna för att inte bli sedda från torget. Händelsen har anmälts till polisen som har varit här och bevittnat förödelsen, säger kassören Lars Göransson.

Han berättar att det är andra gången som butiken har utsatts för någonting liknande. För ett år sedan gick tjuvarna in genom att krossa en ruta vid entrén. Även då svinades det ner med avföring, i bland annat handfatet på toaletten.

Har det försvunnit någonting?

– Förra gången hade vi en mindre summa pengar i ett litet kassaskåp i lokalen. Därefter började vi använda det valv som användes tidigare när det var Post i lokalerna, berättar Lasse.

Gamla sedlar

Några ledtrådar – förutom avföringen?

– Jag hade några gamla sedlar på kontoret som blev stulna. De dök upp i en butik senare under dagen – vilket kanske kan leda till att tjuvarna identifieras.

Nattens äventyr hade kunnat sluta med en katastrof. Det finns spår av att kartongerna har tänts på. Teakolja är mycket brandfarligt, men kanske stoppades utvecklingen av glykolen, som är svårantändlig.