Efter Jönköpings-Postens granskning av kommunpolitikern Lennart Karlsson (SD) och hans Disqus-konto UNObserver valde Lennart Karlsson att polisanmäla tidningen för ärekränkning, i det ärendet valde åklagaren att inte inleda någon förundersökning.

Dessutom anmälde han organisationerna "Inte rasist men" och "Researchgruppen" för dataintrång.

Besvarade frågor

Under intervjun med Jönköpings-Posten besvarade Lennart Karlsson frågor kring en lång rad av kommentarerna på UNObservers konto, men i en senare intervju med Sveriges Radio hävdar han att han endast författat ett fåtal av dem, runt 400 stycken.

Resterande 10 600 kommentarer har, enlig Lennart Karlsson, skrivits av personer bakom "Inte rasist men" och "Researchgruppen", vilket skulle innebära att hans konto hackats redan innan han valdes in i kommunfullmäktige.

Att han försvarade kommentarerna under Jönköpings-Postens intervju förklarade, partikamraten Morgan Malmborg, med att någon har ändrat delar av kommentarerna.

För tidskrävande

Annons

När det gäller anmälan om dataintrång inleddes en förundersökning men eftersom en fortsatt undersökning är alltför komplicerad och tidskrävande har man nu valt att lägga ned förundersökningen.

Inga bevis

Av nedläggningsbeslutet framgår att det inte går att bevisa att de som varit misstänkta gjort sig skyldiga till något brott och att ytterligare utredning inte förväntas leda till styrkt brott mot person.

— Det är jättesvårt att utreda, inte nog med att man ska spåra IP-adressen, man måste dessutom kunna bevisa vem som sitter bakom tangenterna, säger Krister Fransson, förundersökningsledare vid polisen i Jönköping.

Han berättar att de beslutade att öppna en utredning och att de har genomfört förhör samt en inledande teknisk undersökning.

— Men våra tekniker har gjort bedömningen att det är alldeles för mycket arbete för att komma vidare och dessutom går det bara att spåra sex månader bakåt i tiden.

Har ni hittat några bevis för att han utsatts för dataintrång?

— Nej, inga bevis. Vi vet inte om det skett något dataintrång, säger Krister Fransson.

När JP publicerade granskningen av Lennart Karlsson var inläggen på kontot UNObserver öppna för alla att läsa. Några dagar senare ändrades inställningarna så att kontot blev privat och senare under sommaren raderades kontot helt.