Kyrkklockorna varnade för fara, folket protesterade och aktivister sjöng psalmer samt satt i vägen för nazisttåget. Det var 1 maj 2014 och 2015 kommer historien inte att upprepa sig.

– Jönköping ligger inte på planeringsbordet. Varenda torg är uppbokat och då är det meningslöst att stå i en håla, säger Svenskarnas partis ordförande Stefan Jacobsson till Jönköpings-Posten.

Veckan efter demonstrationen i fjol bokade kommunen alla offentliga platser för att fira "Jönköpings alla ansikten", förutom Västra torget som Jönköpings-Posten bokade bara dagar efter demonstrationen.

Hur tycker du att förra årets demonstration gick?

– Ja, då var inte alla torgen uppbokade. Nu är det i samband med något jubileum som man ska ha något jippo och då är det inte aktuellt. Vi har flera alternativ och inget är offentliggjort än, säger Stefan Jacobsson.

"Det var min tanke"

Jönköpingsborna visade ett tydligt ställningstagande mot nazism när flera tusen protesterade på gatorna. Mats Green (M), som då var kommunstyrelsens ordförande hade inför demonstrationen visat att det inte är något man vill bli förknippad med.

– Jag får väl erkänna att det var min tanke och poäng att de inte skulle komma tillbaka. De sa ju att man inte riktigt kände sig välkomna och det var tanken att de skulle känna så, säger Mats Green.

Han vill framför allt ge en ros till Jönköpingsbornas engagemang.

– Det var ett fantastiskt arbete som vi lade ner och det har gett önskat resultat. Det här var inget vi vill förknippas med och tack vare reaktionen av Jönköpingsborna så förknippas vi istället med något väldigt positivt, säger han.

Att Svenskarnas parti kommer att demonstrera på annat håll i Sverige är däremot troligt, enligt Stefan Jacobsson. Mats Green är därför öppen för diskussion med andra kommuner hur man ska hantera ett eventuellt besök.

– Jag får hela tiden väldigt mycket frågor om hur vi hanterade det här. Jag kommer alltid finnas tillgänglig om man vill diskutera. Men vi i Jönköpings kommun ska inte vara några aktivister. Då får andra kommuner höra av sig till mig eller kommunen generellt, säger han.