Den 30 april förra året flyttade fyrtio EU–migranter in i åtta sommartält med liggunderlag. Tälten hade Kyrkhjälpen köpt för 10 000 kronor och EU–migranterna betalade 125 av de 175 kronor det kostade per natt och tält till campingen. Resten stod Kyrkhjälpen för.

Men i år blir det inga tält.

— Tälten kom till i ett visst skede och det fanns ett erbjudande från campingen. Det var en smidig lösning. Men vi har inte tillräckligt med folk så att vi kan hålla koll och vi har inte heller någon ekonomi för det, säger Fredrik Hollertz i Kyrkhjälpen som nu meddelat kommunledningen att det inte blir några tält på Björkhaga camping på Rosenlund.

Fredrik Hollertz tycker att boendet i tält förra året fungerade bra och att det var en god ordning där i början.

— Men i längden blev det jobbigt att hantera det. Vi har upplevt det som att det blev en bättre ordning i stugorna. Tälten är sommartält och är inte i så bra skick och vi har inte så mycket folk att vi har kunnat vara där jämt, säger Fredrik Hollertz.

Hur blir det efter den 31 mars?

Annons

— Det är en period då kanske fler väljer att återvända till Rumänien då det är lättare att få olika sorters dagsverken. Men vi vet inte hur det blir. Vi kommer att ha kvar våra dagcentraler i Huskvarna och Ulf Sparregården och vi vill hjälpa EU–migranterna under nästa vinter också, säger Fredrik Hollertz.

Varför meddelar ni Jönköpings kommun att det inte blir några tält?

— Vi vill att kommunen har en beredskap för vad som skulle kunna hända. Vi är ett nätverk och kan inte famna över för mycket, säger Fredrik Hollertz.

Just nu är vinterboendet fullt och Fredrik Hollertz uppskattar att det finns mellan 30 och 40 EU-migranter i Jönköping. Det är något färre än tidigare.

Hur länge orkar Kyrkhjälpen?

— Det är en bra fråga. Många av oss har också andra jobb. Det är tillräckligt att hantera vinterboendet och dagcentralerna, säger Fredrik Hollertz.

Carin Berggren (M) säger att kommunledningen gärna träffar Kyrkhjälpens representanter.

— Men kommunen har ingen skyldighet att ordna boende för EU–migranter. Tekniska kontoret får börja med avhysning igen om det blir vildcamping. Bara för att man är fattig får man inte skräpa ner hur som helst, säger Carin Berggren och tillägger att hon tror mer på insatser i EU–migranternas hemländer.