Kyrkhjälpens ideella arbete för EU-migranterna i Jönköping går på sparlåga under sommaren då volontärerna är lediga. Men frukost serveras fortfarande på Frälsningsarméns Hannas vardagsrum och i Huskvarna.

Även till nästa vinter hoppas Kyrkhjälpen kunna erbjuda de tiggande EU-migranterna någon form av övernattningsbostäder. Men nu står det klart att det inte längre blir i campingstugorna på Rosenlund, där boendet varit de två senaste vintrarna.

— Campingen har beslutat att inte erbjuda vinterboende igen, på grund av att det kräver för mycket resurser. Men man har varit positiv till att hjälpa till med kontakter när det gäller tomter eller lagerlokaler som skulle kunna användas istället, säger Iréne Lindahl, samordnare för Kyrkhjälpen.

Annons

Tanken är att man skulle kunna ställa upp någon form av villavagnar eller vinteranpassade tält till EU-migranterna. Och i september måste det vara klart med en tänkbar plats, när Kyrkhjälpen ska skicka in en ansökan till kommunen om föreningsbidrag.

De senaste veckorna har tolken Ligia Englöf också informerat EU-migranterna om sedlarna som blev oanvändbara den 30 juni.

— Hon har informerat på rumänska, både muntligt och skriftligt till alla som varit möjliga att nå, om vilka sedlar som blir ogiltiga. Sedan är de själva duktiga på att sprida information, och vi hoppas att ingen har lurat dem med pengarna. Men vad vi vet så har det gått bra, säger Iréne Lindahl.

Hon konstaterar att antalet EU-migranter som finns kvar i Jönköping har minskat, sedan de fick lämna boendet på campingen i våras.

— De som är kvar gör allt de kan för att hålla sig så osynliga som möjligt nattetid. De bor i bilar eller i skogen, under ett träd eller i tält som de packar ner efter varje natt och lägger på cykeln, berättar Iréne Lindahl.

— Jag har frågat dem om de inte fryser när de sover ute, men de säger att de ligger 10-15 personer tätt och håller värmen.