Förra året lockade den lokala Prideparaden Jönköping Qom ut rekordmånga människor - över 6 500 tågade den 23 maj fram genom staden från Per Brahe-gymnasiet, över Munksjöbron och Hovrättstorget bort mot Rådhusparken.

Men sedan dess har Kristian Kabelacs, ordförande för Qom ut, valt att inte kandidera för ytterligare en period och även lämnat sin plats i styrelsen. För tillfället är hemsidan nedsläckt, och varken Twitter- eller Facebookkontot har uppdaterats sedan i juni respektive december.

Och nu står det klart att det inte blir någon Qom ut- parad i maj, som varit fallet de tre senaste åren. Det är svårt att få tag på ansvariga som kan förklara varför hemsidan är släckt och man ännu inte kunnat besluta om festivalen ska arrangeras i år. En ny styrelse är vald, men en ordförande ska väljas internt inom styrelsen. Enligt Patrik Ström, styrelseledamot i Jönköping Qom ut, finns fortfarande styrelseplatser att besätta.

Annons

— Vi har inte fattat något definitivt beslut om datum för en parad i år. Men vi kan säga så mycket att om det blir någon, så blir den i slutet av augusti. Och vi jobbar fortfarande för att den ska genomföras, säger Patrik Ström.

Vet du varför hemsidan är släckt?

— Jag har inte den kunskapen, men jag tror att den varit det i några veckor.

Är stämningen god inom Qom ut?

— Den frågan tycker jag inte att jag har anledning att svara på, säger Patrik Ström.

Förre ordföranden Kristian Kabelacs säger till JP:

— Jag ville vidare mot nya utmaningar, och tror det är bra att ge plats för andra krafter efter ett tag så att festivalen kan utvecklas. Men jag kommer nog att ställa upp som volontär ibland.

Han hävdar att det inte ligger någon schism bakom beslutet att avgå, och att det finns många eldsjälar i föreningen.

Förra årets pridetåg genom staden innebar en fördubbling jämfört med 2014. Och 2015 livesände Jönköpings-Posten för första gången manifestationen.