Insändare

Valet om man önskar varm eller kall mat ska göras av den enskilde äldre, inte av kommunen, skriver Andreas Sturesson (KD).
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Förslaget har den senaste veckan, med all rätt, vållat stor debatt. Vi kristdemokrater föreslår tillsammans med Moderaterna att den varma maten ska finnas kvar. För den som önskar ska det dock vara möjligt att välja kyld mat. Valet om man önskar varm eller kall mat ska göras av den enskilde äldre, inte av kommunen.

Mat är inte bara något livsnödvändigt utan innebär också för många människor njutning och glädje. För några är måltiderna dagens höjdpunkt och påverkar därför också den upplevda livskvalitén.

Undernäring är inte ovanligt bland äldre människor. Detta då en hel del äldre får minskad aptit och av andra skäl har svårt att få i sig den näring som kroppen behöver. Jag är vare sig expert på hälsa eller kost men det verkar troligt att nylagad och varm mat serverad på en tallrik känns attraktivare för den som har brist på aptit än en kyld matlåda som värms i mikrovågsugnen. För såväl utseende som doft påverkar vår upplevelse av det vi äter.

De varma matlådor som äldre idag erhåller levereras av hemtjänstens personal direkt till den äldre. Den största kostnaden för matlådorna är inte tillverkningen av maten utan distributionen. Jag har därför vid flera tillfällen de senaste 6-7 åren frågat socialförvaltningen om vi skulle kunna inrätta en ny personalkategori som levererar matlådorna för att därigenom låta undersköterskorna fokusera på sina omvårdande uppgifter. Vid varje tillfälle har svaret varit att ett uteblivet hemtjänstbesök för att leverera mat i många fall måste ersättas av ett annat hemtjänstbesök. Detta för den äldres tillsyn och omvårdnad. Helt plötsligt tycks dessa hemtjänstbesök inte behövas längre. Min fråga blir då, hur ska vi säkerställa att dementa personer som får sina matlådorna levererade en gång per vecka också äter regelbundet? Givetvis kommer många hemtjänsttagare behöva ett besök av hemtjänsten som ersätter matleveransbesöket. Detta verkar dock inte ha beaktats i Koalitionens förslag. Därför verkar det osannolikt att det som nu föreslås blir en besparing.

Annons

Vårt förslag är att den hemtjänsttagare som även fortsättningsvis önskar varm mat också ska få det. Koalitionens förslag innebär en minskad livskvalitet för många äldre och kommer sannolikt inte ge de besparingar som man har räknat med. Låt de äldre själva bestämma!

Andreas Sturesson (KD)

Kommunalråd

Relaterat: SD stöttar förslag: Varm mat för äldre ska behållas