Det utlovades att Rosenborgsgatan skulle få ny asfalt. Vad blev det? Jo cirka 30 meter av ena körbanan blev asfalterad. Två av sex nedslitna övergångsställen åtgärdades. Vid de upphöjda övergångsställena blir stora vattensamlingar vid minsta regn. Vid kraftiga regnskurar blir det stora sjöar så kommunen måste pumpa bort vattnet. Det gör man vid ett av två problemställen.

Vid ingången till Rosen forsar vattnet över trottoaren och ibland nästan in i huset. Så har det varit ända sedan övergångsställen höjdes för 15-20 år sedan. Trampa vatten har vi fått vänja oss vid för vid samtliga övergångsställen samlas vid minsta regn vattensamlingar. Trottoaren längs Rosenhusets sida mot vårdcentralen som har plattbeläggning ligger plattorna i lösan sand som medför stor snubbelrisk. För ett par år sedan lade man om cirka tjugo plattor i ena hörnet. Och området läns Kungsgatan utanför Rosenhuset belagt med plattor, gatsten har väl inte fått översyn sedan det anlades. Nu är det gropigt och på sina ställen har stenar och plattor ersatts med asfalt.

Vid övergångsstället över till vårdcentral och apotek samlas vid regn stora vattenmängder i rännstenen som är svåra att kliva över torrskodd. Vintertid skrapas inte snö och is bort, det blir i stället en snövall från plogningen av gatan. Då får man ta färdtjänst till vårdcentralen.Förra hösten grävdes många trottoarer upp i samband utbyggnad av fibernätet. De lagades provisorisk, trodde man, men tydligen är det permanent. Längs en lång sträcka på Linnégatan är det en djup grop i trottoaren. Det är inte lätt att ta sig fram med rollator eller för andra som svårt att gå. Svårt att ta sig fram är det också kring kommunens fastigheter. Trottoaren på baksidan av Union städas aldrig. Längs staketet växer ogräset meterhögt och buskar och trädgrenar hänger över gångbanan.

Annons

Gamla stadshuset är omgärdat med byggnadsställningar och skyddsnät och gående hänvisas till omvägar för att komma till busshållplatser bland annat. Fastigheten som borde vara avyttrad för år sedan står nu och kostar kommunen stora pengar. Pengar där bara räntan plus nuvarande kostnader hade räckt till upprustning av staden. Esplanaden har också sparats in på. De fina planteringar som tidigare prydde parken är historia. Där har sparats in på underhåll och blomsterarrangemang. Nä, ni som undrar vart pengarna tar vägen, åk in till Jönköping så får ni svaret.

Owe