”Mobbning och kamratuppfostran av värsta tänkbara sort”

”HV71 är en förening som står för sunda värderingar, som har en bra ungdomsverksamhet där man jobbar för att unga idrottare ska lära sig att respektera varandra. En förening som står för nolltolerans när det gäller mobbning och kränkningar av olika slag”. Har jag i alla år trott.

Men jag har förstått att det inte är någonting annat än en myt. För i HV71:s omklädningsrum pågår i flera av ungdomslagen utpräglad mobbning. Något som såväl tränare, ledare och föräldrar är medvetna om. Trots detta uteblir konsekvenserna. Var brister det? Är det ledare som blundar på grund av att det är besvärligt och obekvämt att ta den typen av diskussioner med föräldrar till barn som kränker och mobbar andra? Eller är det föräldraansvaret som brister då ledare ringer upp och ber föräldrar tala om för sina barn hur man behandlar människor i sin omgivning? I så fall; snälla föräldrar – ta ert ansvar! Uppfostra era barn till kloka, omtänksamma individer som kan skilja på rätt och fel. Ge dem kunskap om vad medmänsklighet och vänligt bemötande innebär.

Men varför låter man inom HV71 den här mobbningen fortgå? Varför är man så fruktansvärt rädd för att ge konsekvenser när någon uppvisar dåligt beteende? Kan det måhända vara så att de som är de allra värsta mobbarna också är de allra bästa spelarna? HV71:s framtid... Är det så sorgligt att man väljer att blunda eftersom man är mer rädd om klubbens framtid än om barn som mår dåligt för att de kränks, gång på gång. Träning efter träning. År efter år. Jag trodde nog att HV71 hade högre moral än så. Men förmodligen väntar man på att de mobbade inte längre ska orka. Att de självmant ska sluta eftersom förr eller senare tar ju en persons styrka slut. När man fått höra tillräckligt många gånger hur mycket man suger, hur dålig man är på att åka skridskor och hur många fel det i övrigt är på en, då ger man ju till slut upp. Det är enkel psykologi. Och vips; så är man ju inom föreningen då äntligen av med problemet. Jag trodde att ni var en förening som ville bidra till att ungdomar utvecklades i en positiv riktning, att man jobbade för laganda och gemenskap. Istället lämnas ungdomslagen ensamma i omklädningsrummen både före och efter träning och då är det inget annat än mobbning och kamratuppfostran av värsta tänkbara sort som tillämpas. Och det med er uppenbara vetskap. Skäms, HV71!

Annons

/Sorgligt!

***

Skäms HV71

Undrar vart det fina pratet om allas lika värde tagit vägen? Alla skulle ha samma chans och inget toppande i de yngre åldrarna.

Var är ni ledare efter träning och matcher, ni borde vara i omklädningsrummen. Det är inte ok att kalla sin lagkamrat ”Djävla tjockis” och ”Du kan inte ens åka skridskor”. Hur tror ni sådana påhopp drabbar barn, tjejer som killar?

Borde inte HV71 ha lektioner om hur man behandlar varandra med respekt? Utseendefixeringen kryper allt lägre ned i åldrarna. Påhopp om kroppen leder i många fall till anorexi och depression. Avstängning i flera veckor vore ett lämpligt straff. Istället sopas allt under mattan och mobbarna får fortsätta som inget hänt men "Dom är ju bäst i laget".  Jag trodde att idrotten skulle vara rolig  för våra barn som växer upp och det pratas ju mycket om vikten att röra på sig. Tänk om. Det är den svagare som behöver uppmuntran. Då höjer han eller hon sin nivå och träningen blir en morot i veckan. Inte ångestfylld som nu, "Vad ska jag få för skit idag?"

Föräldrar, lär era barn att visa respekt för varandra så får vi ett bättre samhälle att leva i. HV:s ledare, skärp er och ta ansvar om ni ska vara ledare för barn och unga. Se alla.

Hoppas HV71 har svar på detta.

/Ledsen farmor

SHL