Sommarlovet är här. Många ungdomar i vår kommun har börjat sommarjobba eller deltar i någon av de sommarprao- och feriepraktikplatser som kommunen erbjuder. Även om Fältgruppen är engagerade i mycket även under sommarlovet så blir det också ett tillfälle för oss att pusta ut och se tillbaka.

Veckorna mellan valborg och skolavslutningshelgen är för oss en tid då stressnivån höjs. Inte bara för att vi jobbar mycket och försöker vara tillgängliga för ungdomarna, utan för att det är en period på året då många ungdomar är ute för att festa och ha kul. Det gör att riskerna ökar då många testar alkohol för första gången eller befinner sig i miljöer där de inte brukar vistas.

Skolavslutningsveckan 2019 kan vi konstatera blev en positiv upplevelse för Jönköpings ungdomar. Det har varit SUCK-fester på högstadieskolorna (Att jämföra med militärens MUCK, ett tillfälle när man blir fri från obligatorisk tjänst), student och skolavslutningar, klassfester och sammankomster på Vätterstranden och vid andra sjöar. Allt ramades in med Dreamhack Summer 2019 som var igång från lördag morgon till måndag kväll. Veckan har förflutit utan allt för stora missöden. Det har varit en del fylleri och vi kan se en ökande grad av alkoholkonsumtion bland ungdomarna i offentlig miljö om man jämför med de senaste åren. Men stämningen har varit god och vi har fått uppleva mycket glädje tillsammans med de sommarlovsfirande ungdomarna.

Annons

Därför vill vi rikta ett stort tack till fritidspersonal och polis som i sina professioner har stöttat ungdomarna under denna period. Ett stort tack också till de föräldrar och föreningar som varit ute och rört sig i festmiljöerna för att bidra med trygghet. Och ytterligare ett jättetack till de föräldrar som ställer upp för sina barn när vi ringer och berättar att deras ungdom behöver hjälp och stöttning. Ni är alla jätteviktiga! I Jönköping kan vi vara stolta över det skyddsnät vi tillsammans bygger för våra ungdomar.

Sociala medier har bidragit till en mängd nya kontaktytor mot både nära och avlägsna vänner vilket är tydligt för oss som dagligen möter ungdomar i vårt arbete. Ungdomar rör sig i länet på ett helt annat sätt än tidigare. På drygt 20 minuter kan du ta dig mellan Jönköping och flera omkringliggande orter med tåg. Resor som många ungdomar i Jönköpings län gör, flera gånger i veckan. Under sommaren kan dessa resor handla om att ta sig till- och från fritidsaktiviteter. Det kan också handla om att träffa kompisar eller bara njuta av sommaren på olika offentliga platser. Ungdomars sociala nätverk tycks vara allt bredare och mer utspritt.

Fältarbetet handlar till stor del om att lära känna så många ungdomar som möjligt, så mycket som möjligt. Detta för att få en överblick om hur det står till med ungdomar i allmänhet och för att hitta de som behöver stöd. Tack vare god samverkan med våra grannkommuner så kan vi vara ett praktiskt stöd till våra ungdomar, men också till oroliga föräldrar. Föräldrar vars tonåringar är på väg att frigöra sig på ett sätt som kan få den lugnaste föräldern att förtvivlat slita sitt hår. I Jönköping är vi beroende av samverkan med våra närliggande kommuner och vi är glada att se hur till exempel Habo kommun bygger upp ett nätverk av fältare, fritidsledare och föräldrar för att nå ungdomarna i ett tidigt skede. Lika oroade blir vi för att Mullsjö kommun beslutat att ta bort sina fältare. Det är ett steg i fel riktning, som långsiktigt enbart har negativa konsekvenser.

Nu vankas ett långt sommarlov och du som är vuxen är fortsatt viktig för våra unga! Återigen, tack!

Fältgruppen genom

Anders Nordin,

enhetschef