Ola Helt är ledamot i kommunstyrelsen och tekniska nämnden och ersättare i kommunfullmäktige. Han är också ersättare som gruppledare och ordförande i Jönköpings kommuns parkerings AB.

På sitt Instagramkonto, som fram till dess att Jönköpings-Posten ringde upp för att få en kommentar, var öppet för allmänheten och följs av 230 personer, har Helt lagt ut flertalet bilder som nu ifrågasätts av personer som har hört av sig till JP.

Flera bilder är tagna i bilen med instrumentbrädan och vägen framför i blickfånget. På en bild visar hastighetsmätaren en fart på 140 kilometer i timmen. En annan bild visar en polisbil framför och Helt kommenterar att resan kommer gå långsammare än vanligt.

Flera bilder är till synes också tagna på andra människor i smyg. En man på tåget har fotats bakifrån när han äter och Ola Helts kommentar är "Hjärtinfarkt innan Mjölby annars blir jag förvånad #fet #kolesterol".

Helt har också tagit bild på en man som han delade sjukhussal med och svarar på en kommentar om sekretessen att han är för ett transparent samhälle.

Personer som har reagerat anser att bilderna och kommentarerna till dem kan uppfattas som kränkande och respektlösa, samt att det är viktigt att som förtroendevald och offentlig person ha ett gott omdöme och visa respekt för andra människor, åsikter eller religioner.

Ola Helt säger att han skiljer på sitt liv som fritidspolitiker och privatperson och att bilderna är tagna på skoj.

Bilderna som är tagna av någon som sitter vid ratten och fotograferar samtidigt, i en fart av 140 kilometer i timmen, slår han ifrån sig.

— Det skulle aldrig falla mig in att köra så fort, jag gör inte det, jag har ett prickfritt körkort, säger Ola Helt.

Så det är inte du som kör?

— Nej. Om det tas en bild, i det här fallet på en hastighetsmätare som jag visar på mitt Instagramkonto, om betraktaren vill ha det till att det är jag som kör är det en tolkning som görs.

Annons

När det gäller bilden på den ätande mannen ser inte Ola Helt att den kan uppfattas som kränkande.

— Jag har en civil karriär inom friskvård sedan 1986 och jag jobbar som representant för folkhälsa, det var därför jag skrev på det sättet, men det kanske var mindre taktiskt att göra det, säger Ola Helt.

Hur ser du på att smygfota andra på sjukhus?

— Helt ärligt vet jag inte vad upphovsrätten säger eller om det finns en lag som styr hur man får fotografera andra. Men om jag kommer ihåg rätt var det på ganska långt avstånd.

Kan du förstå att människor upplever dina bilder som kränkande och respektlösa?

— Jag har inte reflekterat över det och har inte sett det så, men när du lägger fram det kan jag förstå att man kan få det dithän om man vill, säger Ola Helt.

— När uppdateringen gjordes på sjukhuset till exempel fanns det inte i min sinnesvärld att det skulle kunna upplevas kränkande.

Ola Helt säger att han i fortsättningen kommer överväga att inte lägga upp liknande bilder.

— Uppenbarligen finns det folk som vill mig illa som tipsar JP och för att det inte ska bli diskussioner är det kanske bättre att inte ta sådana här bilder mer, säger Ola Helt.

Varken AnneMarie Grennhag, gruppledare för Moderaterna i fullmäktige, eller Thomas Bäuml, kretsordförande för M i Jönköpings kommun, har sett Ola Helts instagrambilder och kan därför inte uttala sig om just dem.

Däremot säger Thomas Bäuml att är man förtroendevald kan man aldrig vara privat i den mening att man lägger ut kommentarer och bilder som privatperson.

— Man måste tänka sig för som förtroendevald och vara försiktig, säger Thomas Bäuml som själv inte är så aktiv på sociala medier men tänker sig för de gånger han är på Facebook.

Ungefär detsamma säger AnneMarie Grennhag.

— Som folkvalda ska vi försöka leva upp till det förtroende vi har fått.

Hon säger också att frågan om etik och moral är ständigt närvarande vid partiträffarna.

— Det här är frågor som vi hela tiden diskuterar.