Det var länge oklart om Qom Ut skulle få några pengar överhuvudtaget. I februari sa föreningens ordförande Kristian Kabelacs att de inte skulle få några bidrag av vare sig kommunen eller regionen. Men det visade sig att frågan avhandlades av handläggare på Region Jönköpings län och i april fick föreningen 233 500 kronor. Det är mer pengar än vad föreningen fått tidigare år men inte en krona av det går till själva festivalen.

– Så som ansökan är uppbyggd kan vi inte använda resurserna helt till festivalen. Pengarna är också till för att vi ska verka regionalt genom att föreläsa och informera om Hbtq-frågor, säger Kristian Kabelacs.

Men går några pengar till själva festivalen?

Annons

– Nej, vi kör på vår ursprungliga strategi och finansierar festivalen själva genom bland annat flaggförsäljning. Det blir lite "back to the roots" i år, säger Kristian Kabelacs.

"Klart det är tråkigt"

Enligt Kristian Kabelacs bestämde sig styrelsen i Qom Ut för att gå vidare med sin ursprungliga plan för ungefär två veckor sedan. Förra årets Qom Ut hade flera programpunkter, bland annat var Mark Levengood konferencier och Magnus Carlsson uppträdde. I år blir programutbudet betydligt mindre, utöver paradtåget och efterfesten förlitar föreningen sig på andra aktörers initiativ.

– Det händer mycket runt omkring på till exempel biblioteken. I Rådhusparken kommer föreningar att sätta upp info-tält, det kommer att finnas food trucks och dansföreningen Klubb Karibien bjuder på dans, säger Kristian Kabelacs.

Hade ni inte kunnat använda pengarna för att bredda utbudet?

– Det är klart att det är tråkigt att det inte blir lika mycket som förra året. Vi ville ha en stor kulturfest men vi var en ny styrelse och hade kort tid att bestämma oss efter att beskedet kom.