Den senaste #jkpgåsikt-debatten handlade om läxor - den här gången kommer temat att vara integration under rubriken ”Vad är vi rädda för - egentligen?”.

— Vi vill diskutera integration, men också frågan om invandring och främlingsfientlighet, säger Patricia Svensson, onlinechef och ställföreträdande ansvarig utgivare för Hall Media.

— Det kom en undersökning nyligen från SOM-institutet i Göteborg som visar att svenskarna är mer oroliga för främlingsfientligheten, att den breder ut sig, än för invandring. Och eftersom invandringen har tagit väldigt stor plats i det politiska samtalet så kände vi att det kanske är dags att prata om det i en debatt lokalt, men vi kommer att prata om det lite framåtsyftande och om integration snarare än invandring.

LÄS MER: Plats på scenen för kulturen - dags för #jkpgåsikt

LÄS MER: Den stora kulturdebatten - livesänd debatt

Annons

Fakta: Integrationspanel

√ Åsa Sköldh, Jönköpings kommun

√ Drazen Crnoja, Zlatanera Cup

√ Bahman Pour..

Fakta: Integrationspanel

√ Åsa Sköldh, Jönköpings kommun

√ Drazen Crnoja, Zlatanera Cup

√ Bahman Pourjanaki, Integrationsansvarig ABF

√ Peter Magnusson, Underground Råslätt

√ Mariana Morosanu, Integrera Mera

Fakta: Politikerpanelen

√ Peter Jutterström, (M)

√ Margareta Sylvan, (MP)

√ Angela Hafström, (L)

..

Fakta: Politikerpanelen

√ Peter Jutterström, (M)

√ Margareta Sylvan, (MP)

√ Angela Hafström, (L)

√ Kristian Aronsson, (SD)

√ Andreas Sturesson, (KD)

√ Ilan de Basso, (S)

√ Jonathan Frilén, (V)

√ Lena Sumedrea, (C)

Många frågetecken

Debatten kommer att beröra flera olika frågeställningar, fortsätter Patricia Svensson, till exempel rädslor och farhågor - men man kommer också att gå igenom hur situationen ser ut för nyanlända i Jönköping i dag, ett par år efter den stora flyktingströmmen:

— Hur ser det ut nu? Hur ser mottagandet ut? Vad har hänt med dem som kom hit? Är vi i Jönköping bra på integration? Kan vi bli bättre? Och framför allt: vems är ansvaret?

För att skapa en extra bredd i samtalet kommer två debatter att hållas - med två olika paneler. Den ena panelen består av företrädare för de politiska partierna i Jönköpings kommunfullmäktige och den andra panelen av personer som på något sätt är engagerade i integrationsfrågor - till exempel Mariana Morosanu från nätverket Integrera Mera.

LÄS MER: Är Jönköping Sveriges bästa idrottsstad?

LÄS MER: Se reprisen: Specialdebatt om hot och hat på MR-dagarna

”Man får jättegärna komma och haffa mig eller någon annan av oss under debatten och säga vad man tycker så tar vi det med oss när vi planerar för hösten och gärna förslag på diskussionsämnen,” säger Patricia Svensson, onlinechef Hall Media och publikmoderator under #jkpgåsikt den 29 maj.
Foto: Robert Eriksson

De håller i debatten

Moderatorer för debatten är Sophia Magasanik, biträdande livechef på Hall Media och Markus Engberg, granskande reporter på Jönköpings-Posten. Patricia Svensson kommer som vanligt att fungera som publikmoderator.

— Ju fler #jkpgåsikt vi har arrangerat, desto mer engagerad har publiken varit, säger Patricia Svensson.

— Det känns väldigt kul och det är också lite av det som är hela poängen med det här evenemanget, att skapa en direktkontakt mellan medborgare och makthavare på ett lite mer avslappnat sätt i en skön och trevlig miljö.

Blir det en fortsättning på #jkpgåsikt till hösten eller vad händer nu?

— Det finns tankar om #jkpgåsikt i valtider - såklart! Men exakt vad det blir har vi inte spikat än, säger Patricia Svensson.

LÄS MER: ”Det stör inte när någon är halvnaken – men det stör om man är heltäckt”

LÄS MER: Så arbetar Ikea med mångfald – var tredje med utländsk härkomst

LÄS MER: 30-tal nationaliteter får Ikea och Kamprads arv att gå runt

LÄS MER: Varannan är mycket oroad för ökad främlingsfrihet

”Det här är något som vi gör för Jönköpings skull, det är ingenting som vi tjänar några pengar på utan det är en satsning för att göra journalistik och erbjuda en arena för debatt på ett annat sätt än vad vi brukar göra,” säger Patricia Svensson om konceptet #jkpgåsikt.
Foto: Elin Elderud