Bob Dylan Tribute

Medverkande: Helen Vilsson, Simon Longshanks, Klas Öhling, Lasse Östvall

Plats: OrkEsters

Om någon förtjänar en tributekväll, så är det naturligtvis Bob Dylan. Det har nog funnits både toppar och dalar under hans karriär, som redan sträcker sig över ett drygt halvsekel, men han har skapat en låtskatt som tycks nästan outtömlig.

På det nyöppnade OrkEsters ägnas kvällen åt Dylans musik. Ett tajt band kompar och olika sångare turas om bakom mikrofonen.

Annons

Det är en lång rad av välkända profiler från Jönköpings musikliv. Så välkända, tydligen, att de inte behöver någon introduktion. Å andra sidan är stämningen så intim i den lilla lokalen, där vänner och bekanta möter upp, att det kanske är överflödigt.

Dessutom är det ju själva låtmaterialet, Dylans sånger, som är huvudsaken.

Hans musik tolkas troget och respektfullt, från "Mr Tambourine Man" och "Love Minus Zero" till "Time Has Changed".

Som alltid blir vördade klassiker som mest övertygande när de också görs som något eget och personligt. Som Simon Longshanks som sjunger mjukt och innerligt eller Helen Vilsson som först gör en själfull "Gotta Serve Somebody" och sedan glider över i en taktfast "The Mighty Quinn".

Dylans sånger är öppna för tolkningar, både musikaliskt och textmässigt. Kvällen bjuder på flera sådana exempel, inte minst då Dylan även presenteras på jönköpingska. Jo, det är sant.

Göran Hallqvist gör Dylan på sitt helt unika sätt. Den gamle protestsångaren överförs till lokala omständigheter i en ordentlig känga till alla kommunalpolitiker i Rådhuset.

Dessutom översätts "Everything is broken" till "Allt är mulat". Överstyvt.

Johan Fingal