Sedan 2009 har Inventech Europe AB arbetat i det tysta med sin extremt hemliga produktutveckling. Det var inte förrän i september 2016 som de började prata om vad de gjorde och i februari i år visade de för första gången upp sin produkt under den stora branschmässan i Paris.

Fakta: Coloreel-tekniken

Inventech Europe AB är ett bolag med sin bas på Science Park i Jönköping. De är specialiserad..

Fakta: Coloreel-tekniken

Inventech Europe AB är ett bolag med sin bas på Science Park i Jönköping. De är specialiserade på teknisk produktutveckling med kompetens inom mekanik, mjukvara, hårdvara, kemi och fysik.

Coloreel är ett dotterbolag till Inventech, med funktionen säljbolag.

Coloreeltekniken är en teknik där textiltråd färgas under pågående textilproduktion. Samtidigt som brodyren skapas färgas tråden efter användarens behov, med mjuka eller skarpa övergångar.

Den första produkten som baseras på Coloreeltekniken är Embroline som riktar sig till brodyrmarknaden. Den visades upp för första gången i februari i år, i Paris.

Serieproduktion av Embroline startar 2018.

Produkten heter Embroline och riktar sig till brodyrmarknaden. Den baseras på den unika Coloreel-teknologin som Joakim Staberg, vd för Inventech, står bakom. Coloreelteknologin gör det möjligt att färga textiltråd under pågående produktion och ses som revolutionerande inom branschen.

Samtidigt som bolaget, bland annat genom Joakim Staberg och Martin Eklind, utvecklat produkten har de samlat in ett externt kapital på totalt 60 miljoner kronor. Nu står det klart att de kan lägga ytterligare 20 miljoner kronor till den summan genom ett EU-bidrag på 20 miljoner.

Annons

– Vi är oerhört glada och tacksamma över att ha fått detta viktiga bidrag, säger Joakim Staberg.

Det innebär att de kan lägga mindre tid åt att förbereda för produktion och marknadsföring då bolaget nu går från teknikutvecklingsbolag till kommersiellt bolag. En omställning som även kommer att innebära nyanställningar, menar Joakim Staberg. Till att börja med en ny vd som kan leda bolaget ut på den globala marknaden. Därefter bland annat personer på marknadssidan.

- Vi kommer att behöva en mängd olika kompetenser framåt, säger Joakim Staberg.

Nästa år räknar de med att kunna börja serietillverka produkten Embroline i stor skala. Joakim Staberg säger att de redan är i kontakt med flera exklusiva märken inom modeindustrin.

- Det känns minst sagt spännande! Vi har träffat högt uppsatta personer inom industrin som sagt att det vi gör är helt omöjligt att göra. En infärgningsprocess tar i vanliga fall flera timmar att göra och vi gör det under pågående produktion.

Mycket är alltså på gång inom en snar framtid - att då utnämnas till Årets innovation på Jönköpingsgalan den 22 april kan ju inte ses som något annat än en riktigt bra start.