Fyra fotbollar på rad med var sin skytt bakom. Framför dem – den stora metallgrinden.

Som start på invigningen av Hovslätts nya konstgräsplan spelade en trumpetare en ljudlig fanfar. Samtidigt sköts fotbollarna mot metallgrinden som, med lite yttre hjälp, öppnade upp planen för de besökande.

HIK:s P07 lag är de första att spela på planen efter invigningen. Men eftersom planen varit klar sen juni har både de och andra lag hunnit spela där några gånger. Själva ceremonin har dock fått vänta till nu i augusti.

– Vi har pratat om att skaffa en konstgräsplan i många år men det har tagit ungefär ett år att sammanställa, berättar Dick Wedholm, styrelseordförande på HIK.

Sålde sportstuga för att ha råd

Sammanlagt kommer projektet att ha kostat dem uppåt 2 miljoner då de i efterhand funderar på att köpa till en traktor för att kunna skotta och hålla rent på planen. Pengarna fick de ihop dels genom bidrag från Kultur- och Fritidsnämnden i kommunen samt Smålands Idrottsförbund men också genom klubbens egna pengar som de fått in efter att ha sålt Stavåkra – HIK:s gamla sportstuga.

– Vi vill odla ett intresse för fotboll och nu blir säsongen förlängd eftersom man kan spela på planen oavsett väder, säger Dick Wedholm.

Vill ha ännu en konstgräsplan

Där konstgräsplanen nu ligger fanns tidigare en grusplan men den användes sällan av fotbollsspelarna. Friidrottarna brukade den desto mer men har nu fått flytta på sig till en av gräsplanerna.

Annons

Redan nu har de planer på att skapa ännu en konstgräsplan, men den här gången blir den betydligt mindre.

– Det blev lite material över som vi tänkt använda till en liten plan i hörnet över det som förut var en tennisbana. De riktigt unga barnen kör i bland tre mot tre.

Första matchen

Minilick Tafesse och Jonah Hallebo är två av spelarna ur P07 laget. I dagens match mot IK Tord hoppas de kunna ta revansch för sist. Men att spela på konstgräs är lite annorlunda.

– Vi behöver träna mer på konstgräset. Bollen rullar snabbare än på vanligt gräs, säger Jonah Hallebo.

– Vi hoppas att vi vinner, tillägger Minilick Tafesse.