De senaste åren har bland annat Christian Kirchberger och IK Hakarpspojkarna jobbat hårt för att få till en Ironman-tävling i Jönköping. Nu har det hårda slitet gett resultat.

Organisationen Ironman har nämligen bestämt sig för att lägga en Ironman 70.3-tävling i Jönköping nästa sommar.

— Jag är väldigt stolt, nöjd och glad. Vi har jobbat länge för det här. 2007 gjorde vi ett första försök och sedan dess har vi inte kunnat släppa tanken, säger tävlingsledaren Christian Kirchberger.

Under de senaste åren har IKHP varit arrangörsklubb för triathlontävlingen Vätter Challenge, som har fungerat som SM i medeldistanstriathlon.

Tävlingen har avgjorts i centrala Jönköping och blivit en riktig succé. Men nu väntar alltså ett ännu större triathlonevenemang i Jönköping, när Vätter Challenge får lämna plats för Inronman 70.3.

Annons

Hur många deltagare som kommer att vara med är oklart i dagsläget, men Christian Kirchberger säger att man räknar med åtminstone 1 500 tävlande. Flera av dem förväntas komma från utlandet.

— Ironman-tävlingen i Kalmar hade tävlande från nära 50 nationer i år, så det verkar ju som att det finns ett stort intresse för att komma och tävla i Sverige. När vi släppte den här nyheten på sociala medier märkte vi i alla fall snabbt att det finns ett väldigt stort intresse för det här, säger Christian Kirchberger.

Vad är det som gör Jönköping till en bra stad för en sådan här tävling?

— Vi har arenan och vattnet mitt i staden, och Vättern ligger fint i bakgrunden. Vi kan erbjuda utmanande cykling och framför allt har vi en fantastisk Jönköpingspublik, säger Christian Kirchberger.

Tävlingen i Jönköping, som blir en Ironman på halvdistans, kommer att inledas med en 1,9 kilometer lång simbana i Munksjön, efter det blir det cykling på en ettvarvsbana genom kuperat landskap och till sist blir det löpning genom staden. Målgången kommer att vara i Rådhusparken.

Ironman i samarbete med Jönköpings kommun och IK Hakarpspojkarna står som arrangörer. Och nu väntar ett stenhårt arbete det kommande året. Den 10 juli 2016 avgörs det hela.

— Det är full gas som gäller nu. Det svåraste blir att få till cykelbanan. Simningen är given, och en bana för löpningen är lätt att hitta. Sedan gäller det att få till ett samarbete med Kalmar, där är de erfarna och rutinerade och har arrangerat framgångsrika Ironman-tävlingar, säger Christian Kirchberger.