Issa Iskander fick nyligen beskedet om att han är sjuk i cancer. Nästa vecka börjar han cellgiftsbehandling. Han väljer nu att öppet berätta om sin sjukdom för sin vän och JP:s reporter Christian Ahlin, samt JP:s läsare.

– Det är en aggressiv cancer som sitter i den övre delen av kroppen. Jag vet inget om framtiden. Just nu finns det inget att sätta emot, mer än cellgifter. Om jag har några år kvar att leva eller bara ett par månader går inte att säga, berättar Issa Iskander.

– Behandlingen börjar på måndag och de kommer att göra allt för att komma åt cancern. Det kommer att bli en tuff kamp och det är stora risker. Men jag har bestämt mig för att kämpa. Jag ska försöka vara positiv och göra det bästa av varje dag. Vi har duktiga läkare i Sverige, de bästa specialisterna i Linköping är inkopplade, och jag har stort förtroende för vården.

Fick nyligen beskedet

Det var för någon vecka sedan som Issa Iskander fick veta att han är allvarligt sjuk, detta efter att under en längre tid ha känt sig dålig.

– Jag har inte mått bra på länge och jag har haft känslan av att det varit något som inte stämt. Det var i mitten av februari som jag fick veta att det var cancer och förra fredagen fick jag besked från Linköping om hur allvarligt det var. Egentligen har jag inte mått bra sedan december, men att det var en tuff cancer hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

– Jag har så mycket att leva för och jag vill verkligen leva. Jag har en fantastisk familj, både min och min fru Marias familj, och vänner som ger mig så mycket kärlek. Maria har alltid funnits för mig och stått vid min sida. Jag har mycket att kämpa för, fortsätter Issa Iskander.

Annons

Fotbollen har alltid varit väldigt viktig i Issa Iskanders liv, utan tvekan har den varit hans luft och syre. Och under den tid som väntar kommer han att hämta energi från fotbollen, även om han inte kommer att kunna vara lika delaktig som tidigare.

Ali Kahn tar över

– Jag har inga problem att prata om min sjukdom. Det känns som jag kan berätta om den för vem som helst, men så fort det kommer till killarna i laget så blir det oerhört känsligt för mig. När jag pratar med dem om detta så kommer tårarna. Husqvarna FF har sagt att jag får vara med så lite eller hur mycket jag vill. Vår ordförande Stefan Axelsson har varit fantastisk och jag vet att de kommer att ta emot mig med öppna armar så fort jag blir frisk och kry igen. Det stora jobbet är gjort inför den kommande säsongen och vår tränare Mohammed Ali Khan kommer att ta över flera av mina arbetsuppgifter.

– Vi har mycket på gång i klubben och det känns extremt tråkigt att inte få vara med just nu. Men förhoppningsvis kommer jag att komma tillbaka snart. Bara att få titta på träningar och matcher kommer att ge mig väldigt mycket energi. Jag kommer inte heller att jobba på restaurangen och det har jag meddelat min bror.

Vill ha stöttning

Issa Iskander väljer efter en tids funderande att berätta offentligt om sin sjukdom.

– Jag har funderat många nätter om jag ska gå ut med detta och jag har pratat med mina närmaste om det. Och jag tycker det är bättre att det kommer ut. Folk kommer att undra varför jag inte är på plats och jag kommer att tappa håret. Det är bättre att säga hur det är, så behöver ingen undra. Jag hoppas att människor kommer att ha respekt för att jag inte mår så bra.

– Men jag vill inte att människor ska beklaga och säga hur tråkigt det är. Jag behöver stöttning och kraft att kämpa nu. Jag vill att alla ska vara som tidigare och komma fram och prata om fotboll och livet. Just nu behöver jag energi och människor som är glada omkring mig. Och jag kommer alltid att följa laget i mitt hjärta, oavsett om det är från Vapenvallens läktare eller från himlen, säger Issa Iskander.

Nu väntar först cellgiftsbehandling under två månaders tid, sedan ny röntgen och ytterligare behandling. Issa Iskander ska gå sin tuffaste match någonsin. Men han är inte ensam i kampen, och sportchefen med det stora hjärtat är älskad av många.

– Kärleken övervinner allt och den ska övervinna det här också, säger Issas fru Maria.

Issa Iskander blev Årets Jönköpingsbo 2013 sedan Husqvarna FF tagit steget upp i superettan.