LÄS MER: Kritik: IT-konsult fick chefstjänst utan förhandling

LÄS MER: Stadsdirektören och personalchefen godkände gräddfil

Kaj Stenman är IT-chefen som bloggar och föreläser om det kärleksfulla och mänskliga ledarskapet. På Sveriges största blogg om ledarskap, HR-bloggen, skriver han att ledarskapsteorier kommer och går. "Men de ledare som består, är de som med kärlek och empati får sina medarbetare att växa."

Men av källor och fackförbund träder en annan bild av Kaj Stenman fram.

Det handlar om vad en anställd beskriver som "management by fear". Personal, på avdelningen där omkring 70 personer arbetar, är rädd för sin chef. För Visions ordförande Maria Carlsson har de beskrivit hur han skapar osäkerhet och intriger, är labil, hotar och smickrar om vartannat och att det inte går att lita på honom.

— Det här är kraftiga saker, det är inte ok på en arbetsplats. Personalen är rädda, säger Maria Carlsson.

Källor till JP bekräftar bilden av Kaj Stenman. Han beskrivs som auktoritär. Citat som "Vi kan diskutera det här hur länge som helst, men nu bestämmer jag", dyker upp.

Enligt ett anonymt tips till kommunens whistle blower-funktion, dit man kan vända sig om man misstänker att något inte går rätt till i kommunen, styr Kaj Stenman avdelningen "med en järnhand" samtidigt som "personalen mår skit".

Enligt facket beskriver Kaj Stenman själv sitt ledarskap som "hotifiering". Att genom hot få folk att leverera.

Annons

Han beskrivs också som sexistisk. Han kan be personer att ställa sig upp för att, inför grupper, kommentera deras utseende och tala om hur snygga de är.

Han ska ha kritiserat personal för att vabba och att de inte jobbar tillräckligt mycket övertid och att vissa delar av IT-verksamheten därför kommer behöva säljas av.

"Koll på facket"

En grupp personer i personalen har pratat facket och flera källor har hört av sig till JP om situationen på IT-avdelningen.

Men det finns en rädsla att träda fram.

— På grund av rädslan har man inte lyft det här. De har väl försökt på arbetsplatsen och inte bemötts så väl, säger Maria Carlsson.

Kaj Stenman ska ha sagt till personal att han har "Full kontroll på facket".

Det kan skrämma de anställda, enligt Maria Carlsson.

— De är rädda. Men när man får tillräckligt mycket information om hur det har fungerat under en längre tid måste jag ta det vidare. Det kan inte stanna vid detta, såhär kan man inte ha det, säger hon.

— Konsekvensen blir att folk söker efter andra jobb, att de inte mår bra. Att de inte litar på att de kan hantera det här, säger Maria Carlsson.

Nu slår fackförbundet larm till stadsdirektören Carl-Johan Korsås. De kräver att arbetsgivaren gör något åt situationen.

— Det måste ske en förändring. Arbetsgivaren måste ta tag i det här, säger Maria Carlsson.

Kommunen utreder

Carl-Johan Korsås säger att kommunen ska utreda anklagelserna och att de måste ta det här på stort allvar.

— Jag vill inte kommentera det här just nu. Men vi kommer att utreda de påståenden som finns. En del påståenden är rätt allvarliga, säger han.

Har du fått indikationer på det här tidigare?

— Nej, för mig är detta nytt. Jag har inte hört detta tidigare.

Har du pratat med Kaj Stenman?

— Det vill jag inte kommentera.

FOTNOT: JP har sökt IT-chefen Kaj Stenman för en kommentar.