Tord Johansson var grundare till de börsnoterade bolagen ITAB Shop Concept AB, XANO Industri AB och AGES Industri AB och var vid sin bortgång styrelseordförande i ITAB och XANO samt styrelseledamot i AGES.

Tord har genom åren alltid varit starkt engagerad i bolagens verksamhet. Med sitt strategiska och industriella kunnande har han varit mycket betydelsefull för bolagens utveckling. Han hade en unik förmåga att engagera duktiga ledare och medarbetare omkring sig, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Ordförandeskapet i ITAB och XANO övertas av vice ordförande Fredrik Rapp.

Annons

Familjen Johansson är tillsammans med familjen Rapp huvudägare i de tre börsnoterade bolagen.

— Tord kommer att vara djupt saknad både privat och inom bolagen. En av hans stora förmågor var att skapa starka och skickliga företagsledningar som han låtit växa in i sina roller. Tord var en sann entreprenör, gemensamt kommer vi att fortsätta driva bolagen i hans anda, säger Fredrik Rapp.

Det är inte bara som företagare och entreprenör Tord Johansson har gjort sig känd i Jönköping. När kulturhuset Spira byggdes bidrog Johansson tillsammans med företagaren Stig-Olof Simonsson med 25 miljoner kronor.

Johansson var även med och startade det lokala fastighetsbolaget Tosito tillsammans med Tommy Fritz och Stig-Olof Simonsson. Johansson avvecklade dock sina intressen och bolaget ägs numera av Fritz och Simonsson.