Jönköpings kommunfullmäktige tog i januari ett beslut om att en fotbollsarena ska byggas på Jordbron.

Fakta: Färdig plan till årsskiftet

• Målet är att det ska finnas en färdig detaljplan för den nya arenan till årsskiftet. ..

Fakta: Färdig plan till årsskiftet

• Målet är att det ska finnas en färdig detaljplan för den nya arenan till årsskiftet. Planen ska godkännas av kommunfullmäktige.

• En godkänd detaljplan förutsätter grönt ljus från länsstyrelsen.

• När detaljplanen är godkänd och klar går bygget av arenan ut till offentlig upphandling. De företag som vill bygga arenan kan då lämna in sina anbud.

• Målet är att arenan ska vara färdig senhösten 2019.

Det här är förhoppningen. Men det är mycket som kan försena arenan:

• Krav på ytterligare utredningar från länsstyrelsen eller andra myndigheter.

• Överklaganden som i värsta fall kan fördröja byggstarten med flera år.

Beslutet är klubbat och ligger än så länge fast. Just nu jobbar tjänstemännen i de olika nämnderna på. Men de senaste skriverierna kring arenan handlar om de externa finansiärerna.

— Klart att vi har intresse av det och följer vad som händer, eller kanske vad som inte händer rättare sagt, säger Tidstrand och syftar på den senaste tidens möte mellan den så kallade ägargruppen och Jönköpings politiker i ledningsutskottet.

Ett möte som både stadsdirektör Carl-Johan Korsås och Liberalernas Anna Mårtensson sågade.

— Under all kritik, sa Mårtensson till JP då.

— Det var siffror gripna ur luften, sa Korsås.

— Man ska komma ihåg att beslutet som är taget är att det är kommunen som ska bygga. Att någon ska finansiera i någon form av sponsringsperspektiv har väl från föreningens sida aldrig varit något alternativ, säger Tidstrand.

Annons

Känner du att den senaste tidens skriverier kring de här externa finansiärerna påverkar opinionen negativt kring arenan?

— Känslan man har fått är att det har byggts upp en bild av att någon skulle kliva in och finansiera. Det vill säga att någon kommer in och bidrar med pengar utan egen vinning. Det är lite olyckligt att det har fått den stämpeln, för det känns inte rimligt alls. Och om det visar sig att det inte är så, för de som trodde att det skulle vara så, så blir det negativt såklart. Det andra är väl att om det inte har funnits något genomtänkt upplägg kring det här, vilket man kan spekulera i, så kan man undra varför man har lagt tid på detta.

Finns en oro

Just nu följer kommunen tidsplanen och vid årsskiftet ska det finnas en färdig detaljplan för den nya arenan. Planen ska godkännas av kommunfullmäktige. Får den ett godkännande går bygget ut till en offentlig upphandling och målet är att arenan ska stå klar senhösten 2019.

Men så länge det inte har börjat byggas finns en oro hos J-Södra.

— Så länge spaden inte är i marken är det klart att det finns en oro. Vi går in i ett valår nästa år och jag skulle bli förvånad om inte arenan blir en frågeställning i valdebatten. Och så länge arenan inte är påbörjad i sin fysiska konstruktion innan valet så kan ju saker hända.

Plan B

Med anledning av det har J-Södra dock en plan B.

— I alla situationer inom förenings- och näringsliv så har man alltid en plan B.

Hur den planen ser ut är dock inget som J-Södras ordförande vill gå in på.

— Jag går inte in på vad det är. Men bara för att jag säger att det finns en plan B så innebär inte det att det är någon quick fix på nått vis.

Jobbar J-Södra med ett parallellt arenaspår?

— Vi har snack och resonemang på den nivån idag så vi kallar det en plan B. Mer än så säger jag inte i nuläget, säger Tidstrand.