Förra veckan gjorde Jönköpings-Posten en intervju med TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh. I den uttryckte sig tv-profilen kritiskt till flera saker i J-Södra.

— J-Södra måste träffa rätt med sina värvningar, man har inte råd med annat. Till exempel så har varken Fredrik Olsson eller Christos Gravius gjort någon succé. Det känns som att man plockar spelare från en jäkla fyndhylla. Då är det svårt att lyckas, sa profilen.

Vad är din kommentar på det?

Olof Lundh får uttala sig som han vill, men ur mitt perspektiv är det nedlåtande mot den trupp som vi har. Men det får stå för honom, säger Mats Tidstrand.

I intervjun ifrågasatte profilen även organisationen i J-Södra som han ansåg vara "haltande".

Tidningen satte sig ned med J-Södras ordförande för en intervju om organisationen, klubbens utmaningar och planerna. Mats Tidstrand är medveten om att det finns mycket att utveckla.

Känner ni er nöjda med organisationen som ni har?

— Vi har väldigt stora ambitioner och vår ambition är att hela tiden utvecklas. Men den organisation vi har idag - och det är den organisation vi har idag - den har vi fullt förtroende för. Det är efter de förutsättningar som vi jobbar. Sedan finns det ambitioner att växa, det finns det hos allt och alla, säger Tidstrand.

— Det är andra året i allsvenskan och vi har mycket att utveckla, både på planen och i organisationen. Det jobbar vi stenhårt med och tar kliv framåt hela tiden, säger ordföranden.

I snart ett år har Mats Tidstrand suttit vid ordförandeposten i J-Södra. En av förändringarna som har genomförts i organisationen sedan dess handlar om rollen som klubbchef.

Klubbchefen fick inför säsongen ett renodlat ansvarområde inom det administrativa och det marknadsmässiga.

— Klubbchefen har med andra ord inget ansvar eller arbetsuppgifter som innefattar sport. Det ligger helt isolerat i den sportliga organisationen där Jimmy (Thelin) idag har den högsta positionen.

Genom detta ville J-Södra spetsa organisationen inom de olika områdena.

Kjell Lundgren, tidigare klubbchef, var till exempel inblandad i löneförhandlingar med spelare. Är Fredrik Ståhl det?

— Nej.

Vem sköter det?

— Det sköts inom sporten med fördelade ansvarsområden.

Vem är sporten?

— Det finns resurser fördelade inom sporten med personer som vi på traditionellt sätt kanske skulle kalla för fotbollskommitté. Som finns till hjälp för den typen av aktiviteter.

Delar av styrelsen då också?

— Ja, styrelsen finns som resurs och är inblandad när det bedöms att det behövs.

Det finns ingen bestämd grupp som du kan namnge här och nu?

— Jo, det finns personer i omgivningen. Vi har Tommy Henriksson, Rickard Strandberg, som hjälper till i de här rollerna. Vi har även Hans Lindbom och Ingemar Andersson. Det finns en stab som hjälper till vid behov.

Det känns spontant som att Jimmy Thelin fått ta ett större ansvar efter att ni förändrade rollen som klubbchef. Är det så?

— Det gäller att ha en organisation i och runt sporten där det finns uppdelade arbetsuppgifter, och det anser vi att vi har. Sedan i linje med ambitionen vi har som klubb att växa så finns det behov av att kunna utöka i både antal och ytterligare kompetens, efterhand som klubben växer.

Tidstrand medger att det kan finnas baksidor med nuvarande upplägg.

Annons

— Idag vad gäller kombinationen med helhetsansvar på huvudtränaren så finns det, som du antyder, en risk att det kan bli för splittrat. Men jag tror inte att det är någon fara.

Skulle ni vilja tillsätta någon roll inom det sportsliga? De flesta elitklubbar har en sportchef till exempel.

— När vi gjorde den här organisationsuppdelningen med en renodlad administration/marknad under Fredrik och det sportsliga på eget ben, så är det en organisation som man kan se som förberedd för att det ska finnas en sportchef. I dagsläget har det däremot inte varit den prioriterade tillsättningen i den ekonomiska tillväxtsituation vi befinner oss i.

Vad är prioriterat istället?

— Det finns många prioriteringar men en är naturligtvis förutsättningar för spelarbudget.

När ni har ekonomiska resurser så kan en sportchef komma på tal?

— Ja, det kan det absolut. Organisatoriskt är vi förberedda och det är mycket väl en aktuell fråga.

Så hur ska J-Södra växa? Tidstrand berättar om den femårsplan som klubben har satt upp.

— Vi står i ett läge nu där vi har jobbat fram ett långsiktigt perspektiv, där vi har försökt sätta en tidshorisont på de kommande fem åren. Där bryter vi ner ett antal strategiska områden som vi kommer målsätta år för år under de kommande fem åren.

Det handlar bland annat om att utveckla kommittéerna ytterligare.

— Vi jobbar på att få in kompetenta människor som tar ett större ansvar ur ett kommittéperspektiv. Vi har kommittéer idag med duktiga människor, jag säger inte det, men vi försöker tillföra ytterligare personer.

Så att kommittéerna blir mer spetsade?

— Ja, precis. Vi pratar sport, marknad, medlemsutveckling, evenemang, akademi/ungdom och arena/anläggningar.

Mats Tidstrand pekar ut utvecklingen av evenemanget som en nyckelfråga för klubben.

— Talar vi företagsspråk så är A-lagsmatchen, i detta fall på Stadsparksvallen, vår kärnprodukt och den vill vi utveckla till ett evenemang som upplevs som toppklass inom bygden. Där har vi ett jättefokus när vi sätter upp våra målsättningar.

Det svenska transferfönstret har stängt och det internationella fönstret stänger inom kort. Spelarförsäljningar är ett sätt för idrottsklubbar att växa ekonomiskt. Hur ser ni på den möjligheten?

— Det är precis som du säger, spelarförsäljningar är något som inbringar och det kan ta ordentliga kliv i utvecklingen av en förenings ekonomi. Så absolut, det är något vi är väldigt medvetna om. Samtidigt är det i kombination av det sportsliga resultatet, vi vill också ha våra duktiga spelare, så det är hela tiden en avvägning. Det finns ett resonemang bakom det hur vi ska agera i olika situationer när saker dyker upp. Vi är inte i en situation där vi på något sätt skulle skänka bort våra spelare utan vi vill ha betalt för vad de är värda, och de gör ett väldigt bra jobb. Men det hanterar vi i den enskilda situationen. Men visst är vi medvetna om att detta är något som behövs över tid.

Har ni ställts inför beslutet att sälja eller inte den här sommaren?

— Nej, det har inte funnits några långtgående och konkreta diskussioner, det har varit en del förfrågningar. Men där hänvisar jag till Christer (Persson, scoutingansvarig) och Jimmy. Det är en ren sportslig fråga.

Organisationen på den här punkten känns lite oklar när det inte finns en sportchef. När en klubb kommer och är intresserad av en spelare – vem vänder den sig till?

— I dagsläget vänder den sig till vår sportsliga organisation. Vi har en organisation idag så som att det finns en sportchef, man vänder sig dit.

Den består av flera personer?

— Den består i sitt huvudansvar av Jimmy, sedan finns det ett scoutingansvar på Christer. Det är den uppdelning som vi har. I linje av beslut av försäljning blir det också en styrelsefråga, säger Mats Tidstrand.