Före semestern byttes vårens hoppfullhet i förtvivlan för kommunens två fiberföreningar, östra respektive västra. Båda gick miste om statligt stöd.

Därefter har det funderats mycket på vad som skulle hända med de redan gjorda investeringarna i form av samförläggning vid grävning för el. Politikerna förberedde för ett agerande via Vaggeryds energi och föreningarna funderade på om man skulle välja att sälja nätet till externa aktörer.

Annons

Men under måndagen kom alltså beskedet som alla önskat, men som få vågat hoppas på: Östra och västra fiberföreningarna i Vaggeryd beviljas båda stöd ur landsbygdsprogrammet 2014–2020. Det innebär att de lägger beslag på samtliga medel, 60 miljoner kronor, från beslutsomgången.

— Så fort vi har fått det här skriftligt kommer vi att kunna sätta igång. Kanske tar vi nödvändiga beslut redan på torsdag då vi har styrelsemöte, säger Jim Lejon som är ordförande för Östra fiberföreningen.

I öster har man redan upphandlat grävning, projektledning och kommunikationsoperatör – alltså de som ska göra fibern ”levande”. I väst ligger ”Vfiber i Vaggeryds kommun” cirka ett halvår efter sina kollegor i ost.

— Vi för redan diskussioner med olika parter, men det här innebär att vi får sätta ner fötterna och bestämma oss. Antingen handlar vi in delarna i projektet bit för bit, eller så köper vi det i ett paket, säger föreningens ordförande Bengt Dahlqvist.

Villkoren för de som får fiber via östra föreningen blir att de kommer att få välja såväl tjänsteleverantör som hastighet – upp till 1 000 megabit per sekund. Priset för friheten relativt villaägarna i tätorterna – som är hänvisade till Vaggeryds energi – är att användarna själva får betala cirka 16 miljoner – eller 20 000 kronor per kund för nätet.