LÄS MER: Så blir den nya stadsdelen vid Vättern

Hon bor i en två i Ormhuset på 60 kvadratmeter och betalar 8 900 kronor i månaden.

Hon har flyttat tillbaka hem till Jönköping efter att ha bott i Skara och har bara bott i sin lägenhet i en månad.

Varför blev det Strandängen?

— Jag hade en jätte, jättetur för jag hade bara 180 poäng hos Vätterhem. Så fick jag den här lägenheten på utlottning och det är här jag vill bo. Jag vill inte bo i stan för jag älskar naturen här och jag känner mig trygg. Min hund Charlie kan bada i Vättern, han älskar det för han är den största badnissen i världen, säger Stephanie.

Ännu så länge är det bara hyreslägenheterna som är klara på Strandängen. Ormhusets danska tegel skiftar i färg beroende av vädret, huset har också fått stadsbyggnadspriset i kategorin "God arkitektur". Bakom Ormhuset finns det flera flerbostadshus som är klara. Det finns en damm med porlande vatten, en stor jordhög där det ska bli en sommaräng, fantasifulla lekplatser och en populär MTB–bana för barn. Skulpturer som är belysta när det börjar mörkna frampå sensommaren.

— Det är väldigt fint område med bra gårdar och lekplatser och så går det att bada i Vättern, säger Wilma Edlund som har bott här med sin man och döttrar sedan den 3 juli.

Innan familjen flyttade hit kände de att hyra på 13 200 kronor ökade månadsutgifterna rejält.

Annons

— Nu känner vi att det är värt det. Det var själva området som lockade, att det är så lugnt och tyst, så fint. Jag gillar att det kommer att bli ett helt litet samhälle, säger Emilia Edlund.

Känns det långt till stan?

— Nej, vi promenerade in till stan igår. Med bil tar det bara fem till tio minuter, säger Emilia Edlund.

Emma Nordstedt har bott med sin sambo och lilla dotter i tre veckor i en trea i ett av de allra nyaste hyreshusen. Framför husen är det stora gräsmattor och det finns gott om små parker med bänkar och sittplatser.

— Det är så lugnt, det enda jag saknar är en riktig livsmedelsbutik, säger Emma som gillar att ha ett extra förråd i lägenheten och att få bo i en sådan ny och fräsch lägenhet.

Strandängen kommer att få en stor och ny livsmedelsbutik på tomten alldeles innan bron när man kör in på området. Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth säger att det finns tre intressenter som vill driva livsmedelsbutiken.

Hur stor blir den?

— Den blir ungefär lika stor som Hemköps nya butik som öppnar i Munksjöstaden i slutet av året, säger Thorbjörn Hammerth.

Strandängen har sin vårdhistoria från 18070–talet då Ebba Ramsay öppnade en "välgörenhetsinrättning för fattiga och vanför barn" på sin fars sommarbostad Vilhelmsro. Flera av sjukvårdsbyggnaderna finns kvar, det lilla Ceciliakapellet ligger nedanför Ormhuset och i den första byggnaden, "Minnet", som var ett barnhem, prunkar en gammeldags trädgård. Det rödmålade huset på cirka 200 kvadratmeter är idag kringbyggt av de nya bostadshusen och här har Åsa och Samuel Johansson bott ända sedan 2005.

— Ett tag var vi nästan ensamma här på området men vi har alltid vetat att man ska bygga här. Vi hyr av Vätterhem och är hyresgäster som alla andra och vi är glada över att vi får bo kvar, säger de.

LÄS MER: Här ska kallbadhuset byggas

LÄS MER: Vätterhem bygger lyxradhus

LÄS MER: De valde Kungsängen

Strandängen

Antalet lägenheter fram tills nu: Till årsskiftet är 208 hyresrätter klara och 14 radhus i ege..

Strandängen

Antalet lägenheter fram tills nu: Till årsskiftet är 208 hyresrätter klara och 14 radhus i eget ägande. Byggs av kommunala Vätterhem.

Totalt antal lägenheter: Upp till 1200 lägenheter, där Vätterhem bygger hyresrätter (två tredjedelar) och Tosito bygger bostadsrätter.

Klart: Hela området ska vara färdigt 2022.

Yta: 26 hektar men området som bebyggs är mindre därför att det inte går att bygga vid ravinen söder om Ormhuset och för att mark har använts till den nya cykelvägen.

Folkmängd: år 2026 ska det bo minst 2500 personer på området enligt stadskontorets prognos.

Service: Två privata förskolor ska byggas. En ny stor skola, Djupadalsskolan, upp till årskurs 9 är på gång i närheten. Området får ett kallbadhus, restaurang med torg och butiker och kontor. Ett företagarhus för boende på området, som ett slags modernt kontorshotell.

En ny stor livsmedelsbutik och Jönköpings första elbusslinje planeras hit. Avståndet till Jönköpings centrum är fyra kilometer. Det finns gång–och cykelväg in till stan och det tar cirka en kvart att cykla, det beror på hur mycket det blåser.

Priser: Hyreslägenheterna kostar 1600 kronor per kvadratmeter och år. En trea på 75 kvadratmeter kostar 10 000 kronor. Trean kostar mer ju högre upp i huset den ligger.

Största lägenheten i Ormhuset kostar 15 336 kr och är på 117 kvm.

Radhusen: Det är fjorton radhus med äganderätt som kostar 5, 5 miljoner kronor.

Varför ska man bo på Strandängen?

Området ligger vid Vättern, har mycket natur, parker, lekplatser och är snyggt och konstnärligt. Det är lugnt och tyst.

Det planeras roliga saker som ett kallbadhus och Jönköpings första elbusslinje.