Betonghåltagarna hade kunnat använda en söt panda eller en viss lång mur för att illustrera vad de vill åt i sin logga. Men i stället är det en "asiat"; stora utstickande kanintänder, utstående öron med rishatt som poppar upp ur hålet. Det är valet de har gjort i sin marknadsföring. En nidbild, byggd på åratal av förakt, förminskning och misstänksamhet mot asiater.

Jag är inte en av dem som företagets ägare har pratat med. Då skulle han inte säga att alla asiater han har pratat med tycker att det är en rolig logga. Jag tycker inte att den är kul. Jag lyfter på ögonbrynen lite, mest för att det är 2014 och alla dessa förlegade loggor byggda på rasism borde vara borta sedan länge. Men jag är inte egentligen förvånad i ordets rätta bemärkelse. Fördomar mot asiater finns det gott om — och de är normaliserade.

Annons

Det är bilder som byggts av det vita egot i århundraden. Asiatiska män är feminina (kommer av att många kineser på 1800-talet i USA hade traditionellt kvinnliga jobb, som till exempel på tvätterier, eftersom det ofta var det enda jobb de kunde få). Hur ofta har man sett en asiatisk man kyssa en vit kvinna på film, eller hur ofta syns en manlig modell från Asien i glammiga modetidningar Asiater äter bara ris, kanske hund emellanåt. De är smarta och har tjocka glasögon. Alla är korta och ser likadana ut. De jobbar på risfält med kinapuffhattar på huvudet.

Bilderna sitter i våra huvuden. Klistrade. Det spelar ingen roll om de stämmer eller inte. Kineser bär numera dyra handväskor, jobbar slavskift i fabriker för att producera åt västländer eller ja, ute på risfält. Inte bara det sistnämnda. Men vad har vi för bild av kineserna i Sverige? Uppenbarligen en leende kines med den där hatten på, som om det vore 1800-tal.

Andra har hajat: man kan inte göra narr av andra människor om man vill göra goda affärer. Kinapuffarna fattade, nötcrémen likaså. Man kan inte exkludera grupper längre, inte ens asiater (som länge var/fortfarande är ett undantag). Det nya svart är att vara inkluderande, inte bara mot majoriteten. Varför blir folk så arga över det? För att de inte fattar. De har aldrig upplevt nackdelar på grund av sin etnicitet. De har aldrig fått höra att man inte hör hemma här. De har aldrig blivit nekade ett jobb för att de är "för svenska".

Nej, jag tycker inte att loggan är rolig. Att driva med sig själv är roligt — inte när andra gör det med bilder som bygger på rasistiska undertoner. Jag tror inte att Betonghåltagarna är rasister, men omedvetna om symboliken för oss som har asiatiskt ursprung.

För mig blir loggan en påminnelse om rasism. Skolgården tidigt 90-tal. Barn i ett vitt medelklassområde som skriker "åk tillbaka till Kina". Jag visste knappt vad Kina var. Händelser som fick mig att skämmas över att vara annorlunda. Det är sånt man gärna vill bestämma själv, när man ska tänka på det. Inte att en logga ska påminna om det.