Att skaffa en hoverboard var något som lockade 86-åriga Lasse Thörn. Han såg till att göra sin egen variant, och nu är hoverboarden fäst vid rullatorn med en egen anordning för att kunna fälla upp och ner själva brädan som han vill. Och idén har han kommit på själv. Men det tog lite tid att få ihop det.

— Jag var tvungen att bredda rullatorn för att kunna fästa hoverboarden ordentligt och det har jag fått hjälp med att få ihop, berättar Lasse Thörn.

"Han har alltid varit lite av en uppfinnare"

När JP träffar Lasse Thörn är det dags för en åktur. Det är en nöjd Lasse som förbereder sig för att ta sig en tur med rullatorn.

— Mina barn låter mig inte åka utan hjälm på huvudet, säger han medan han knäpper på sig hjälmen.

Sambon Elsie Andersson står bredvid och tittar nöjt på.

— Han har alltid varit lite av en uppfinnare, säger hon och skrattar.

Så är det dags att fälla ned hoverboarden.

— Man måste ta det försiktigt när man ställer sig på den, den är känslig för hur man rör fötterna. Och sedan får man släppa på bromsen, instruerar Lasse Thörn.

Och så är han iväg - alldeles överlycklig där han åker fram på gatan utanför sin lägenhet. 20 kilometer i timmen är maxfarten, men den rekommenderade hastigheten är 10 kilometer i timmen, enligt Lasse Thörn själv.

Dröm som gått i uppfyllelse

Annons

På frågan om det är en dröm som gått i uppfyllelse svarar han glatt att javisst är det så.

— När jag såg ungdomarna med hoverboards ville jag också ha en sådan. Och jag är ju inte gammal än, sådant där kan jag också, säger Lasse Thörn.

— Det är roligt att märka på andra pensionärer att de tänker "tänk om jag också hade en sådan att åka på", när de ser mig åka förbi, fortsätter han.

Men från början, när han fick idén, var reaktionerna från personer runt omkring annorlunda.

— Ingen trodde att jag skulle klara av det, men det sporrade mig bara ännu mer. Och barnen förbjöd mig till en början, men sedan fick en av svärsönerna prova och sedan har det varit lugnt.

Rolig grej som kan underlätta

Hoverboarden är först och främst en rolig grej, även om den ibland också kan underlätta vardagen:

— Motionen behövs, så jag är noga med att det ska kunna gå att använda rullatorn till det den är avsedd för. Men om jag en dag är lite trött när jag ska gå och handla är det smidigt att kunna åka iväg på hoverboarden. Jag har lyckats ta mig upp för backarna ända upp till Bergsgatan med den. Och det är viktigt att jag kan fälla upp hoverboarden så jag kan promenera vanligt och komma ifatt Elsie... eller så att hon kan komma ifatt mig, säger Lasse och tittar på sin sambo.

— Men jag vet inte riktigt hur det ska gå när det blir snö, men det kanske går att få tag i dubbdäck?