Ida Sjödin och Ester Front är båda tolv år och rädslan för nålstick i vården sitter i sedan flera år tillbaka. Ester minns första gången hon kände rädsla för sprutor. Då gick hon i första klass och det var dags för stelkrampsvaccination.

Fakta: Spruträdsla

Spruträdsla innebär att man är överdrivet rädd för att ta blodprov och sprutor. Den som har ..

Fakta: Spruträdsla

Spruträdsla innebär att man är överdrivet rädd för att ta blodprov och sprutor. Den som har spruträdsla brukar reagera genom att svimma, på grund av kraftigt blodtrycksfall, eller få hjärtklappning.

Källa: 1177

— Jag hade gråtit hela dagen och var helt svimfärdig så pappa fick vara med, säger Ester.

Svininfluensan

Ida tror att hennes rädsla för sprutor började under massvaccineringen mot svininfluensan. Båda tjejerna minns att det var mycket folk som stod i kö för vaccinationen och att det var en stressig stämning.

— Jag fick ett dåligt sprutminne då. De stack mig på direkten när jag satte mig ner. Det kändes stressigt. Jag hann inte ens säga vänta, säger Ida.

— Jag spydde rätt på soffan när vi väntade på att vaccineras, fortsätter Ester.

Negativa tankar

Ester vet inte varför hon är rädd för nålstick i vården men hon berättar att det är mycket negativa tankar som dyker upp när det är dags att ta sprutor. Tankar om att hon kommer att svimma eller bli illamående.

Annons

— Jag försöker att andas lugnt och tänka på annat men det är inte lätt när man är rädd, säger Ester.

Stressa inte

Både Ida och Ester tycker att det är viktigt att berätta i god tid när man ska ta spruta, minst några timmar innan det är dags för sticket. De vill också ha möjlighet att prata lite innan med den som ska göra nålsticket så att det inte blir en stressig situation.

— Det vore bra om de sa "Hej, när du är redo så sticker jag dig", säger Ida.

Varm och orolig

När Ida var inlagd på sjukhus på grund av en blindtarmsinflammation var hon med om en hel del nålstick. Innan ett nålstick känner hon sig varm, hjärtat slår snabbt och hon är orolig.

— Ingen i min familj är rädd för sprutor men när man hör folk säga att det gör jätteont blir man rädd, säger Ida.

— Jag har blivit räddare med åren men jag har lärt mig att hantera det, säger Ester.

Hon brukar ligga ner när hon tar sprutor och blodprov för att undvika att svimma. Ida som är rädd för nålen och smärtan kör på en annan strategi:

— Pappa brukar säga att jag ska tänka att det gör ont i foten istället, säger Ida.

I framtiden tror både Ester och Ida att deras rädsla för sprutor kommer att försvinna.

— Jag hoppas det. Men det kommer nog att ta några år, säger Ester.