När vi träffas känner hon sig fortfarande nere och ledsen över helgens nyhet, Aviciis död. Den tangerar händelserna i boken. Både vad gäller namnet på en av bokens karaktärer, orsaken och dödsdagen. Caroline ger ändå ett samlat intryck och har inga svårigheter att svara på frågor.

– Den här boken har jag tillägnat de som själva är i psykisk ohälsa och anhöriga till dem. Nästa bok ska rikta sig till dem som har förlorat någon i ett självmord.

Caroline kom till Skillingaryd när hon var tio år. Flyttade från mamma i Hälsingland för att leva med pappas familj. Gick på gymnasiet i Värnamo och flyttade till Stockholm. Där bodde hon under en tioårsperiod, fick barn, separerade och flyttade tillbaka till Skillingaryd. Nu jobbar hon inom äldrevården. Någonstans längs vägen kom insikten om att hon kanske är bipolär.

En del av fortsättningen i hennes liv får vi följa i boken. Bland annat händelsen som utlöste hennes sjukdom och den speciella vänskapen med Tim, som valde att avsluta sitt liv.

– Nästan allt i boken är baserat på mig själv och verkliga händelser, speciellt det som handlar om Tim, även om samtliga namn är påhittade och kom till när jag började skriv. De påhittade händelserna är oviktiga, och jag gör klart i slutet av boken vad som är sant och inte.

Fakta: Bipolär sjukdom

Kallas även manodepressivitet och innebär att pendla mellan att periodvis vara depressiv ell..

Fakta: Bipolär sjukdom

Kallas även manodepressivitet och innebär att pendla mellan att periodvis vara depressiv eller manisk. Mellan perioderna, som kan utlösas av stress, kan den sjuke fungera normalt.

Maniska perioder ger en ökad självkänsla, mer energi och ett minskat sömnbehov. Irritation och aggressivitet är andra kännetecken. Under depressioner är beteendet och känslorna de omvända.

Variationer: Blandningar av tillstånden, olika långa perioder.

Behandling: Läkemedel som minskar humörsvängningarna. Även tillskott av grundämnet litium i anpassade doser är vanligt. Det går ofta att leva ett helt normalt liv.

Risker: Självmord, svårt att klara relationer och ekonomi. Är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, en av de tio mest handikappande sjukdomarna.

Annons

Med tanke på rubriken är den del som handlar direkt om bipolariteten liten. Caroline beskriver hur Elle, historiens alter ego, efter en destruktiv relation hamnar på psykiatrins akutmottagning på Ryhov. Men den delen är över på några sidor.

Nej, beskrivningen av det bipolära finns istället lite här och där. I synen på jobbet, den tidvis helt galna dialogen med arbetskamraterna, den ständiga jakten på rena trosor. Många ”vanliga” människor känner säkert igen sig, samtidigt kanske man skulle nöja sig med att tänka det som Elle säger, eller tvärtom.

– Det är ett tungt ämne, men jag har försökt skriva med humor.

Boken kan beställas på webben.

Caroline Blomqvist började skriva i februari 2017 och blev klar i höstas. Därefter har det handlat om korrigeringar för att få allt perfekt. Hon berättar om ett 80-tal ofärdiga versioner i datorn, svårigheten att få rader och stycken där hon ville ha dem. Och i ett skede verkade allt vara försvunnet.

– Det här är första gången jag har kunnat slutföra någonting och jag har inte fått någon ro förrän det var färdigt. Samtidigt som själva boken inte handlar direkt om bipolaritet kan jag se hur främst mina maniska perioder har bidragit till att boken blev klar.

Förutom själva tryckningen har hon gjort allt själv; styckeindelning, typografering och redigering.

– Nu när boken är klar kan jag gå vidare, även om ”Tim” alltid kommer att finnas i mitt hjärta. Skrivprocessen har varit väldigt känslomässig.

När kommer då nästa bok? Ja, det kan faktiskt bli ganska snart. Hon berättar att den faktiskt är i det närmaste klar, och har tillägnats tre personer som avslutat sina liv i suicid.

Carro sätter gärna på sig hörlurarna när hon jobbar vid datorn.