Josefina Ekwall har i hela sitt liv skapat i olika former. Författat brev och dikter, målat med akryl och sedan några år tillbaka också skapat decoupager, en sorts kollagetavlor där hon klistrar bilder och bokmärken på målardukar. De sistnämnda konstverken ställs nu ut på biblioteket i Habo.

Fakta: Decoupage

Decoupage, eller pappersservett-teknik, är en gammal teknik för dekoration av vardagl..

Fakta: Decoupage

Decoupage, eller pappersservett-teknik, är en gammal teknik för dekoration av vardagliga föremål med hjälp av vackra pappersbilder och motiv. Konstformen är känd sedan 1700-talet i Italien. Ordet découper är franska och betyder "att klippa ut".

Man klipper eller river ut det motiv man vill använda och använder sedan olika lacker eller lim för att montera det på diverse föremål. Man kan decoupera på till exempel tyg, porslin, glas, zink och plåt, sten, trä, spånkorgar och papper. Beroende på vad man vill dekorera använder man olika sorters lack.

— Det är mina fantasivärldar, platser man vill bo på eller vara i, säger Josefina Ekwall.

En skattjakt

På de flesta tavlorna målar Josefina bakgrunden svart. Sedan börjar det riktiga skapandet. Och det kan ta sin tid att få en tavla att växa fram, allt ifrån ett par timmar upp emot en dag. Bilderna som klistras på duken ska passa in, såväl i proportioner som i färger.

Annons

— Kontrasten med det svarta gör att det blir mer stämningsfullt, säger Josefina.

Bilderna som används i tavlorna klipper Josefina Ekwall ut ur inredningsmagasin, antiktidningar och reklamblad. Hemma i Bankeryd har hon två stora arkivskåp fulla med bilder, uppdelade i olika kategorier som till exempel blommor och djur.

— Det är min godislåda. Det är som en skattjakt att leta bilder till tavlorna, säger hon.

Fler infallsvinklar

Till vissa av tavlorna på utställningen finns små dikter. Det var precis i början, när Josefina började använda sig av tekniken, som hon författade en dikt till varje tavla.

— Det ger kanske betraktaren en annan infallsvinkel, säger Josefina, samtidigt som hon fäster en dikt under tavlan "Dockan".

Utställningen, som heter "Olika världar", pågår på Habo bibliotek fram till den 4 januari.