Boendet för flyktingbarn ligger på baksidan av Vaggeryds vårdcentral. När vi kommer dit är det ganska rörigt. Hantverkare går runt med skruvdragare och andra verktyg, samtidigt som ungdomarna anländer hem från studierna på gymnasiet – introduktionskurser med svenskundervisning.

Fakta: Talludden

Boende för ensamkommande flyktingbarn, med fem platser för asylsökande. Byggs ut till totalt 16..

Fakta: Talludden

Boende för ensamkommande flyktingbarn, med fem platser för asylsökande. Byggs ut till totalt 16 platser.

Användes tidigare som demensboende. En del politiker vill att det istället för flyktingmottagning används som korttidsboende. Nya bostäder på platsen är en annan möjlighet som föreslagits.

– I nuläget har vi bara åtta platser här, säger föreståndare Anders Svensson. Men de är snart klara med den andra korridoren, vilket ger lika många till.

Boendet påminner om en studentkorridor. De flesta ungdomarna har eget rum med toalett och dusch, samt tillgång till gemensamt vardagsrum och kök.

Det är vackert väder och dörrarna till vardagsrummet är öppna ut mot gräsmattan. Därute är det några killar som spelar någonting, fotboll kanske. Tv:n är på, men ingen av de tre i soffan tittar särskilt intresserat. De sitter i soffan och pratar eller studerar, med varsin kopp te framför sig. Vanliga samtalsämnen är hur de har flytt från sina hemländer och saknaden av familjen.

En av de tre är Ibrahim Khan från Afghanistan. Han kan lite svenska, men samtalar helst på engelska.

– Jag tänker mycket på min mamma och mina syskon, berättar han.

Hans väg till Sverige har gått via Pakistan, Iran, Turkiet, Makedonien, Ungern, Italien, Tyskland och Danmark.

– Jag var rädd hela tiden för att bli gripen av polisen och tillbakaskickad. Det var kallt, snö, och vid ett tillfälle åt jag inte på tre dagar.

Enligt Anders Svensson har boendet 8 platser och byggs ut till 16. Samtidigt håller han inte för otroligt att man inom ett par år kan komma att ha behov av 30–35.

– Det finns avtal om att vi ska ha fem platser för asylsökande, förklarar han. Men ungdomarna försvinner ju inte direkt när de fått uppehållstillstånd.

Barnen kan i regel få en egen lägenhet då de fyllt 18 och fått uppehållstillstånd, eller när de flyttar till anhöriga. Men det händer också att de får avslag och skickas hem, eller att de blir så kallade Dublinärenden – skickas till det land där de först sökte asyl. Eller något annat. Att det kan bli uppåt 35 boende på Talludden beror på att det kan ta tid att slussa vidare.

Hur mycket personal finns det då?

– I nuläget 10, det är mest beteendevetare och pedagoger – folk som är duktiga på kulturfrågor och integration, säger Anders Svensson. Tolkning från språk som arabiska, dari, pashto och saho klarar vi med telefontolkar.