– Jag ska försöka att sälja hela väskan. Det blir nog svårt, men jag ska försöka, säger Molly Bergman.

Molly berättar att pengarna från försäljningen av majblommor går till att hjälpa till mot barnfattigdom. Att hon själv valt att sälja majblommor är dels för att hon tycker att det är roligt och dels för att hon vill hjälpa till att kämpa mot barnfattigdomen. Hennes klasskompis Kajsa Wäringer ska också sälja majblommor.

– Jag ska sälja majblommor för att det går till barnfattigdom i Mullsjö och för att jag tycker att alla ska ha ett lika värde, säger Kajsa som även hon har som mål att sälja alla blommor i väskan, som består av ett antal kransar, nålar, pinnes och dekaler.

I Mullsjö är det fjärdeklassarna på Gunnarsboskolan som säljer majblommor och det är den 11 april som de börjar säljas. Samma dag delas den ut i skolan till de barn som vill sälja. I klass 4B kommer nästan alla barn att sälja och så brukar det vara i de flesta klasser berättar deras lärare.

70års jubileum

Margareta Lennartsson från Majblommeföreningen i Mullsjö delade ut årets blommor tillsammans med Karin Hurtig. Margaretas tips till barnen var att ha tålamod och uthållighet för att lyckas med försäljningen. Den lokala föreningen har i år funnit i 70 år.

– Vi kommer inte fira direkt, men vi har gjort en utställning i bankens fönster med majblommor från alla år. Sen har vi smyckat kommunhuset med ”majblommekonst”, berättar Margareta Lennartsson.

Annons

Majblomman finns för att ekonomiskt stötta de familjer som har en tuff ekonomisk situation. I dag lever minst 145 000 barn i familjer med låg inkomststandard i Sverige. De pengarna som kommer in från försäljningen i Mullsjö går bara till barn i Mullsjö. Årligen får de in 25-30 ansökningar från föräldrar som behöver ekonomiskt stöd för att kunna göra sakar för och med sina barn.

– Vi ger bidrag till upplevelser på sommarlovet, till avgifter och utrustning för fritidsaktiviteter, cyklar, kläder, skor och annat som gör att barn kan uppleva gemenskap och mening i skolan och på fritiden, säger Margareta.

Barnen som säljer majblommor får själva behålla tio procent av försäljningen och ytterligare tio procent går till skolan, pengarna kan gå till att köpa in något till skolgården eller att göra någon rolig aktivitet till exempel.

Majblommebakelse bidrar till insamlingen

Ellen Davidsson och Amanda Halvarsson visar upp årets majblommebakelse rån Landhs konditori i Mullsjö.
Foto: Mariell Dahlström

I föreningen är det tio volontärer som jobbar ideellt med att organisera insamlingen tillsammans med skolan, ordnar med redovisningen och hanterar ansökningarna som kommer in. Förra året fick Majblommeföreningen in 134 000 kronor från barnens majblommeförsäljning och från andra håll. Till exempel så är Landhs konditori i Mullsjö med och stöttar den lokala föreningen genom att sälja majblommebakelser.

– Vi har varit med och gjort det här i många år nu. I början var det bakelser, sen har det varit dammsugare och nu är det biskvier, vi gör lite olika som följer temat på årets majblomma. Förra året var den svart och gul, så då gjorde vi en humla av en svart och gul dammsugare. I år är den vit och grön och liknar en vitsippa, berättar Maria Alzén som är en av ägarna till konditoriet.

För varje såld majblommebiskvi skänker de fem kronor till Majblommeföreningen i Mullsjö.

– Det är ett bra samarbete, det är kul att kunna vara med och bidra till en god gärning, säger Maria Alzén.

Hon berättar att de har ringt från Majblommeföreningen i Lidköping och undrade hur samarbetet fungerade och ville göra likadant även där.

– Det är ju jättekul att set sprider sig, säger Maria Alzén.