LÄS MER: Nivette Dawod - en av framtidens mäktigaste

– Jag vill öppna ögonen åt andra människor. Det är så viktigt att vi i Sverige vet och förstår vad som pågår, förr eller senare påverkar det oss. Jag har svårt att tänka på länder som separata, vi har bara en värld, säger Nivette Dawod.

Allt från terrordåd till primärval

Nivette Dawod, 29, är uppvuxen i Huskvarna och Jönköping och arbetade i början av sin journalistkarriär på Jönköpings-Posten. Sedan hon anställdes som utrikesreporter på Aftonbladet i januari i år har hon redan hunnit bevaka flera primärval i USA och terrordåden i Bryssel.

– Man vet aldrig vad nästa resa blir med det här yrket. När det smällde i Bryssel var jag i Dublin på semester, men fick åka direkt dit för att bevaka terrordåden på plats, berättar hon.

Det var första gången som Nivette bevakade en terrorattack så nära hemlandet. Precis som för många andra kändes det obehagligt att det kunde ha drabbat någon hon kände. Nivette minns särskilt en tyst minut på Place de la Bourse utanför hennes hotell.

– Folk hade samlats på torget för att sörja offren, kramas, lägga ner ljus och blommor och skriva med kritor på asfalten. Plötsligt blev det helt tyst. Det var en tyst minut för att hedra all räddningspersonal, vilket var en jättemäktig känsla. Jag hade rysningar i flera minuter, berättar Nivette.

En av framtidens mäktigaste

För ett par veckor sedan rankades Nivette Dawod av TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) som en av de 99 personer inom samhälle, politik och näringsliv som förväntas få stort inflytande i framtiden.

– Jag känner mig inte supermäktig när jag sitter och trängs på ett flyg över Atlanten. Men om det betyder att fler läser mina rapporter från världen, så är det fantastiskt, kommenterar Nivette.

Vill åka till Syrien

Drömmen är att få rapportera från Syrien. Nivette har fortfarande släkt kvar i landet och skulle vilja rapportera mer ingående om kriget än vad hon kan göra hemifrån Sverige.

– Jag tänker varje dag på att jag vill åka dit. Det känns fruktansvärt att vi journalister inte kan ta oss in i ett av våra värsta krig just nu. Jag vill förmedla mer än bara dödssiffror, för jag vet att det pågår ett liv där som vi inte kan nå.

Nedskärningar av utrikesjournalistiken leder till färre bevakade områden och begränsade resurser till att stanna på plats. Nivette önskar att hon kunde göra en djupare beskrivning av hur människor i andra länder lever.

– Det är en sällsynt lyx att få stanna tillräckligt längre för att kunna komma riktigt nära. Jag vill alltid stanna lite till på platserna jag besöker.